Notícies

Barcelona apuja la taxa turística: aquest és el nou preu per visitant i dia

Actualment, el turisme deixa un dèficit de 50 milions d'euros a la ciutat amb les despeses de neteja i seguretat, entre d'altres

Laia Jordà Sánchez
Turistes
Ajuntament de BarcelonaTuristes
Publicitat

Pocs dies després que l'Ajuntament de Barcelona anunciés la voluntat de prohibir els pisos turístics l'any 2028, ara el consistori ha pres una altra mesura per evitar la massificació turística. Aquest divendres 28 de juny, el ple de Barcelona ha aprovat l'augment de la taxa turística de la ciutat dels 3,25 als 4 euros per visitant i dia. A més, el consistori també ha demanat el Govern de la Generalitat i el Parlament a modificar la llei de mesures fiscals de 2020, que limita el recàrrec municipal de l'impost perquè l'Ajuntament pugui decidir l'import d'aquest recàrrec per sobre els 4 euros. Si la Generalitat aprova la modificació, la taxa turística podria pujar encara més.

Tots els grups polítics han donat suport a la mesura, excepte PP i Vox, i el govern municipal ja anunciat que la portarà a la comissió d'Hisenda del juliol perquè entri en vigor durant el pròxim mes d'agost. La regidora republicana Elisenda Alamany ha recordat que, malgrat que la ciutat recapta uns 95 milions d'euros anuals per la taxa turística, el turisme deixa un dèficit de 50 milions d'euros a les arques municipals derivat de les despeses directes de neteja, seguretat i transport que provoca i que costen uns 142 milions d'euros a Barcelona.

Pel que fa a l'impost de la generalitat sobre la taxa, dels 70 milions d'euros anuals que recapta aquest recàrrec municipal, 40 milions es queden a Barcelona, dels quals 20 van directament a l'Ajuntament. Amb l'augment de 3,25 a 4 euros diaris, el consistori calcula recaptar uns 20 milions més per arribar als 115 en total, una quantitat que es continuarà repartint de la mateixa manera que fins ara per poder cobrir les despeses.

Turistes
Foto: Shuttestock

Malgrat que la intenció de l'Ajuntament és que la proposta entri en vigor aquesta tardor, el tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, ha explicat que si s'endarrerís, no es podria aplicar fins a l'abril de 2025. Valls també ha recordat que una part de l'impost s'ha de destinar legalment a la promoció turística, però la resta s'inverteix en neteja, transport, activitat firal i la gestió dels Espais de Gran Afluència Turística.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat