[title]
El matí de dimarts 16 ens vam aixecar amb la notícia, no per esperada menys indignant, de la detenció del raper lleidatà Pablo Hasél, condemnat a nou mesos de presó, sis anys d'inhabilitació i aproximadament 30.000 euros de multa per delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a l'Estat. El motiu? Una cançó i la publicació d'una sèrie de tuits entre el 2014 i el 2016. Encara ens freguem els ulls amb un atac tan flagrant i abusiu a la llibertat d'expressió, un dret que ha de protegir precisament les veus de persones amb opinions diverses, fins i tot radicals, tan necessàries per la salut de la societat i de la cultura, sobretot quan formen part d'un procés artístic.
La transcendència d'aquesta detenció ha tingut ressò internacional –ha sigut portada, entre altres mitjans estrangers, a la BBC– i s'han convocat nombroses manifestacions de protesta contra el seu empresonament arreu del territori, com la manifestació de Barcelona que es va celebrar el mateix dimarts a la tarda a la plaça Lesseps. Altres ciutats catalanes com Girona, Sabadell, Tortosa i Lleida, la població natal del raper, també van programar concentracions en contra de la detenció i a favor de la llibertat d'expressió. També a Madrid, a la Puerta del Sol, hi va haver una concentració en suport de l'artista.
Durant els propers dies se seguiran organitzant accions per exigir l'alliberament de l'artista. A Barcelona, dijous 18 de febrer a les 16 h l'Acadèmia Catalana de la Música ha convocat un acte reivindicatiu a la Plaça del Rei per demanar l'indult i la llibertat immediata d'Hasél. I diumenge 21 a les 12 del migdia tindrà lloc una concentració al parc de les Tres Xemeneies, al mateix lloc on fa un parell de setmanes, en un altre acte en suport a Pablo Hasél, es va pintar un retrat del rei emèrit Joan Carles I amb la paraula 'lladre' que va ser esborrat en menys de 24 h. De moment, més de 40 artistes ja han confirmat la seva participació a l'acte dels jardins de les Tres Xemeneies i Drassanes.