[title]
Barcelona és una de les set ciutats espanyoles escollides per la Comissió Europea per aconseguir la transició verda i digital. Així, formarà part de la missió europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030. Aquestes ciutats s'han escollit entre prop de 400 candidates d'arreu d'Europa i, per aquest motiu, el fet de formar part de la llista de ciutats triades per Europa suposa el reconeixement pel compromís de la capital catalana per lluitar contra el canvi climàtic.
Quin ha estat el procés de selecció?
La convocatòria llançada des de la Comissió Europea a través de la Missió de Ciutats, i a la qual Barcelona va presentar-se el passat mes de gener, ha permès seleccionar 100 ciutats que aspiren a ser climàticament neutres l’any 2030. Per escollir les ciutats, la Comissió Europea ha seguit un procediment rigorós.
El resultat de la tria inclou ciutats de cada un dels Estats membres de la Unió Europea, i això ha fet que la llista sigui molt variada, incloent-hi ciutats com Copenhagen, Cork, Dortmund, Porto o Sofia. L'objectiu d'aquesta llista és convertir les ciutats triades en els epicentres d'experimentació i innovació, de manera que les ciutats europees restants aconsegueixin arribar a l'objectiu de neutralitat climàtica pel 2050.
Per ajudar-les a assolir la missió, la Comissió Europea aportarà a les ciutats seleccionades a assolir la transició energètica gràcies a assessorament i assistència personalitzada i oportunitats de finançament perquè les ciutats formin part de grans accions d’innovació, projectes pilot i demostracions. A més, també facilitarà el treball en xarxa, aprenentatge i intercanvi d’experiències entre ciutats i contribuirà a la implicació de la ciutadania en la presa de decisions.
La candidatura de Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona, de la mà de la Tercera Tinència d’Alcaldia, avalua el fet de formar part de la llista com "un reconeixement internacional a una feina que estem fent per aterrar l’Agenda 2030" i que també servirà "per convertir Barcelona en un referent".
El Consistori, mitjançant la Declaració d’emergència climàtica, es marca el propòsit d’assolir la neutralitat climàtica pel 2050. Tot i això, ser una de les 100 ciutats designades com a pioneres per la Comissió Europea és "una oportunitat per treballar conjuntament i innovar". Així doncs, les mesures per obtenir els objectius pretenen implicar autoritats locals, ciutadans, empreses, inversors i autoritats regionals i nacionals per arribar a la transició energètica.
El compromís de Barcelona amb la sostenibilitat va en augment des dels anys 90. Any rere any, s'implementen programes per aconseguir un futur sostenible per a tothom, millorant l'eficiència en l'ús de l'energia, la reducció de residus i l'augment de modes de transport sostenible.
NO T'HO PERDIS: Barcelona és la millor ciutat del món segons 'The Telegraph'
Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat