[title]
Davant la nova onada de rebrots a la ciutat de Barcelona (29 en total), els de l'Hospitalet de Llobregat i els localitzats en diferents ciutats de l'àrea metropolitana sud, la Generalitat ha decidit prendre mesures d'urgència per frenar el que ja és un contagi comunitari.
Catalunya ha sumat més d'un miler de contagis en l'última setmana, una xifra preocupant comptant que la gran majoria es reparteixen en tres de les ciutats més poblades, Barcelona, l'Hospitalet i Lleida. L'escalada de contagis és un fet: en quatre dies Barcelona ha sumat tants positius com en tota la setmana passada. El consistori ja va anunciar a principis de setmana la possibilitat d'aplicar restriccions, en cap cas un confinament total, i que feien falta més rastrejadors.
Al matí, tal com s'ha anunciat a primera hora, han comparegut la portaveu del govern, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Buch per informar que la ciutat de Barcelona aplicarà les mateixes mesures de l'Hospitalet de seguida que es publiqui en el Butlletí de la Generalitat.
Tanquen gimnasos i locals nocturns, torna la cita prèvia al comerç no essencial
El Govern ha presentat una sèrie de mesures per frenar i evitar el que es considera el principal motiu del nombre de contagis actuals, "una relaxació de gran part de la població", tal com ha informat la portaveu Meritxell Budó. El conseller Buch també ha informat que la resolució aprovada de mesures duraran, en principi i si tot va com està previst, quinze dies.
Algunes d'elles, les que afecten la mobilitat, només són recomanacions, per tant no s'aplicaran sancions, de moment. Així i tot, la portaveu del Govern ha recomanat que la gent "no es mogui de casa" i que s'evitin "els desplaçaments a segones residències". Pel que fa a les sortides del domicili es recomana que només se surti per "treballar, comprar l'imprescindible, fer esport en solitari o amb les persones amb les quals es conviu".
També s'han anunciat el tancament de locals d'oci nocturn i gimnasos, la limitació de trobades a un màxim de deu persones i l'aforament dels restaurants torna al 50% (prohibit el consum a la barra i les terrasses tindran més distància). La consellera de Salut, Alba Vergés, ha deixat clar que cal "reduir al màxim les trobades socials" perquè són els principals focus de contagis.
Pel que fa als comerços, tornarà l'obertura amb cita prèvia amb excepció dels serveis bàsics d'alimentació, farmàcia i similars, que podran obrir amb les mesures ja habituals.
Com afecta la cultura?
Tota la programació cultural de la ciutat també es veurà afectada per les noves mesures de seguretat. Per tal d'evitar grans concentracions de persones la resolució que aprovarà el govern prohibeix "totes les activitats culturals, d’espectacles públics, recreatives, esportives i d’oci nocturn, extraordinàries o de caràcter temporal".
També se suspèn l'obertura d'equipaments culturals com els arxius, els teatres i els cinemes. "Cal evitar interaccions d'un nombre important de persones", ha dit la consellera Vergés. Les biblioteques i els museus sí que seguiran oberts.
Falta saber què passarà amb esdeveniments culturals programats com el Grec i el Cruïlla XXS, tot i que la Consellera ha dit que són esdeveniments que compleixen els protocols i que "potser que aquest tipus d'activitats es puguin mantenir".
Després de la compareixença dels portaveus del Govern, el Gremi de Llibreters ha comunicat que el Sant Jordi d'estiu, previst per al dijous 23 de juliol, se celebrarà a les llibreries i floristeries, però renunciarà a l'espai comú de passeig de Gràcia.