[title]
Limitar els grups de turistes a 15 persones a Ciutat Vella i a 30 persones a la resta de la ciutat: aquesta nova mesura s’aplicarà a Barcelona per a millorar la qualitat de vida dels veïns del barri. El canvi ha quedat recollit en una declaració de bones pràctiques, fruit d’un acord signat per l’Ajuntament i les dues associacions oficials de guies turístics (AGUICAT i APIT).
Més enllà de controlar el nombre de persones dels grups de turistes, el document també limita el nombre de grups que poden entrar al mateix temps als següents punts del districte de Ciutat Vella:
- A la Plaça de Sant Jaume i plaça Reial hi poden entrar un màxim de vuit grups.
- A la Plaça del Rei, un màxim de cinc grups.
- Al Fossar de les Moreres hi podran accedir un màxim de tres grups.
- Al Passeig del Born, un màxim de tres grups.
- Al davant de la çaçana de Santa Maria del Mar, un màxim de tres grups.
- A la Plaça del Pi hi podran accedir un màxim de tres grups.
- A la Plaça de Sant Felip Neri, un màxim de dos grups.
- Al Carrer de Salomó ben Adret i placeta de Manuel Ribé, un màxim de dos grups.
- A la Plaça d’Isidre Nonell, un màxim de dos grups.
- A la Capella de Marcús, un màxim de dos grups.
- A la Plaça de Lluís Millet, només hi podrà entrar un grup a la vegada
- A la Plaça de l’Àngel, també un grup.
- A la Plaça de la Barceloneta, un grup.
A més, l’acord estableix una vintena de carrers de sentit únic per a itineraris turístics. Així doncs, es proposa anar de Colom a Plaça Sant Jaume per la ruta Regomir-Ciutat, o bé passar per Argenteria, Santa Maria del Mar i el Passeig del Born per desplaçar-se de la Via Laietana a la Plaça Comercial. Només a quatre punts del centre de Barcelona es permetrà l’aturada o el retrobament de grups de turistes: a l’avinguda de la Catedral i les places de Catalunya, Universitat, Urquinaona i Comercial. A més, als mercats de la Boqueria, Santa Caterina i Sant Antoni s’hi prohibirà l'accés de grup organitzats de 15 o més persones, els divendres i dissabtes entre l’1 d’abril i el 30 d’octubre.
Tant per a Ciutat Vella com per al conjunt de Barcelona, l’acord prohibeix els megàfons i estableix l’obligació de sistemes de radioguia per reduir l’impacte acústic, que l’Ajuntament de Barcelona es compromet a facilitar a les associacions. Les bones pràctiques també inclouen el compromís de no captar turistes a la via pública, el foment de les visites amb cita prèvia i la compra anticipada d’entrades a les atraccions d'interès de a ciutat.
Ara bé, el document de bones pràctiques és una mesura provisional. De fet, serveix per controlar l’activitat turística mentre no s’aconsegueix un marc legal que sigui obligatori per a tothom, cosa que s’està estudiant. A més, el pacte deixa fora els guies no-oficials i rutes com els ‘free-tours’ els quals, de moment, no estan obligats a seguir aquestes línies d’actuació.