Notícies

Barcelona plantarà més de 2.200 xiprers per renovar el jardí històric més antic de la ciutat

La reforma també preveu millorar el paviment del parc, instal·lar-hi nous sistemes de reg i restaurar-ne les figures escultòriques

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Parc del Laberint d'Horta
Foto: ShutterstockParc del Laberint d'Horta
Publicitat

Els jardins, parcs i espais verds de Barcelona són perfectes per passejar, fer esport i fugir del ritme frenètic de la ciutat en un oasi envoltat de vegetació, sense haver de marxar de Barcelona. N’hi ha de tota mena i repartits per tots els districtes, però, tot i la gran varietat d’espais, n’hi ha alguns que destaquen per la seva bellesa i la seva història. Aquest és el cas del parc del Laberint d’Horta, el jardí històric més antic de la ciutat, que ara se sotmetrà a una rentada de cara amb la renovació de la vegetació del parc i altres millores que ajudaran a conservar i protegir un dels parcs barcelonins més emblemàtics. 

L’Ajuntament ha anunciat que plantarà 2.211 xiprers d’entre 150 i 170 centímetres d’alçària cadascun per omplir el quilòmetre i mig de recorregut del laberint. La iniciativa, finançada amb el fons europeu Next Generation, també inclou la integració d’espècies vegetals autòctones que no necessitin massa reg i que puguin suportar èpoques de sequera i d’altes temperatures. Entre les millores, també hi ha la del sistema de reg, amb un de sectoritzat i un altre per degoteig per regular-lo segons l’orientació, les zones d’ombra i l’estat de la vegetació. En la mateixa línia d’adaptar el parc a les noves necessitats, tant climàtiques com de sostenibilitat, el paviment es renovarà per fer-lo més permeable i que el sòl pugui aprofitar millor l’aigua. 

Més enllà de la renovació vegetal del jardí i de les seves instal·lacions, també es restauraran totes les estructures escultòriques i ceràmiques que decoren tant el jardí com les balustrades i les escales. Segons ha avançat el consistori, es preveu que els treballs donin el tret de sortida el març del 2025 i tinguin una durada de 12 mesos, un període durant el qual el jardí quedarà tancat al públic. Així que, si no heu anat mai al parc del Laberint d’Horta, us recomanem que ho feu els mesos vinents, perquè després ja no ho podreu fer fins a finals del primer trimestre del 2026.

cypress tree maze with fountain and small pool
Photograph: Shutterstock

Un jardí amb més de dos segles d’història

Barcelona té una llarga història a les seves espatlles, i actualment encara conservem edificis i espais que n’han estat testimonis d’una part, com el parc del Laberint d’Horta. Malgrat que es va començar a construir el 1791, no va ser fins gairebé vint anys després, el 1808, que se’n va acabar la primera fase. Actualment, encara és l’únic laberint vegetal de la ciutat i un dels pocs que es conserven arreu de l’Estat amb aquestes característiques. Per poder gaudir del parc com ho fem avui en dia, s’ha sotmès a diverses restauracions, l'última de les quals va ser de forma integral l’any 1994. Des de llavors, el parc es gestiona com un jardí museu, amb accés controlat i catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL), tot i que es troba en procés de convertir-se en bé cultural d’interès nacional (BCIN).

Si voleu aprofitar per visitar el laberint abans que tanqui temporalment, fer-ho en diumenge pot ser un pla perfecte, ja que l'entrada és gratuïta aquest dia de la setmana. Si no hi podeu anar en diumenge, no us preocupeu perquè el preu de l’entrada és molt accessible i hi ha descomptes per a diversos col·lectius. A l’hivern, el parc obre des de les 10 h fins a les 18 h tota la setmana; això sí, del 4 al 29 de novembre l’accés al laberint estarà tancat per tasques de manteniment, tot i que la resta del parc sí que es podrà visitar. 

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat