Notícies

Barcelona posa a prova tres nous sistemes per millorar els edificis ja existents a la ciutat

Els prototips van guanyar el 'repte urbà' de l'Institut Municipal d'Urbanisme l'any 2022 i es testejaran durant un any

Laia Jordà Sánchez
Redactora
prototip habitatges
Foto: Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Com tot, les ciutats també evolucionen i la tecnologia cada cop té més pes dins aquesta renovació i adaptació a les noves necessitats de la població. La modernització de les urbs, però, no només té en compte el benestar dels habitants i l'estètica dels edificis, sinó que la sostenibilitat i la cura de l'entorn s'han convertit en factors principals a tenir en compte a l'hora d'idear nous projectes. Ara, abans de construir nous edificis, Barcelona testejarà tres prototips de sistemes dissenyats per millorar l'habitabilitat i sostenibilitat dels edificis ja existents a diversos punts de la ciutat.

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que provarà al Campus Diagonal-Besòs tres prototips d'estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen una nova façana als edificis per guanyar espai per als habitatges i donar pas a nous balcons, estances i zones comunitàries. A més, els tres projectes milloren l'aïllament i l'impacte del sol als habitatges i plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes i per captar i reutilitzar l'aigua de la pluja. Els projectes que es testegen són ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnoFAB, tres iniciatives que van guanyar el 'repte urbà' de l'Institut Municipal d'Urbanisme i la Fundació BIT Hàbitat l'any 2022 per buscar solucions innovadores per a la regeneració d'edificis d'habitatge. 

prototip habitatges
Foto: Ajuntament de Barcelona

Els prototips presenten una reducció de les emissions de CO₂ i dels consums energètics, a part d'una millora de l'habitabilitat, però aquests beneficis no només es materialitzen en el resultat final, sinó també en el procés de construcció. Tots els treballs es basen en models de baixes emissions i costos limitats, uns sistemes fabricats per poder produir i muntar per fer les obres el doble de ràpid que amb altres sistemes tradicionals. Segons els prototips presentats, els terminis s'escurçarien fins a 6 i 9 mesos, en lloc dels entre 12 i 18 mesos que triga una obra convencional.

Abans de donar llum verda als tres projectes, els prototips es monitoritzaran durant 12 mesos en un dels solars del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya a Sant Adrià per fer un seguiment dels impactes en salut, confort, eficiència energètica i economia circular, entre d'altres. La primera tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha assegurat que "tan important és poder accedir a un habitatge assequible, com que sigui un habitatge digne, que s'hi pugui viure bé" i ha remarcat la voluntat del consistori de rehabilitar el parc edificat de Barcelona.

En què consisteixen els tres projectes?

El projecte ALIGRA, liderat per Straddle 3, Societat Orgànica, Tall Fusta, Aiguasol i Tejido, és un sistema integrat de construcció prefabricada a base d'elements 2D de fusta i alguns derivats que millora el comportament tèrmic de l'espai i dels consums d'aigua i energia. El projecte Regenerar Barcelona, liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya, l'empresa Constraula, Enginyeria i Obres i SAU, es tracta d'una mena d''open system' que fomenta la descarbonització gràcies a materials reciclables i reutilitzables. A més, també millora el confort tèrmic, la reducció de consums d'energies i el seu muntatge és fàcil i adaptable.

prototip habitatges
Foto: Ajuntament de Barcelona

Per últim, el tercer projecte que es testeja és InnoFAB, liderat per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, Metalperfil Ros i Verdtical Urban Biotechnology. Consisteix en una estructura metàl·lica fàcil de muntar i desmuntar que millora el confort tèrmic, acústic i lumínic, aprofita les aigües pluvials i incrementa la biodiversitat a partir de la vegetació integrada.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat