[title]
Ja hi ha data perquè el sistema de recollida Porta a Porta sigui una realitat al barri de Sant Andreu del Palomar. El dilluns 24 de maig és el dia que l'Ajuntament de Barcelona ha escollit per implantar el que serà el porta a porta més gran que s'ha fet mai a Catalunya, arribant a finals d'any a més de 28.000 veïns del barri i 11.600 habitatges. A més, suposarà la retirada de 283 contenidors del carrer, fet que suposarà més espai per al vianant i augmentar l'aparcament de bicicletes i motos. La primera fase s'iniciarà a finals d'aquest mes de maig i la segona està prevista pel 18 d'octubre.
Aquest sistema, estès en més de 200 municipis arreu de Catalunya, preveu assolir l'objectiu fixat per Europa d'arribar a reciclar el 55% dels nostres residus el 2025. Ara mateix Barcelona se situa en l'allunyada xifra del 38% i uns 500 quilos de residus l'any per barceloní. Entre altres mesures, el consistori confia en el Porta a Porta per aconseguir aquests objectius, i és per això que abans d'acabar l'any també preveu implantar el sistema als barris de Sant Antoni i d'Horta.
Com funcionarà el porta a porta a Sant Andreu?
- Es recolliran a les portes dels edificis tots els residus (orgànic, plàstic, paper, cartró i rebuig), menys el vidre, que seguirà en contenidors al carrer.
- La freqüència: la fracció orgànica es recollirà tres cops per setmana, els reciclables dos i el paper un cop a la setmana.
- El calendari de recollida es divideix entre el sector nord i el sector sud.
- Cap residu es podrà llençar amb les clàssiques bosses de brossa, sinó que s'haurà de fer amb unes bosses específiques que inclouen un xip que permetrà identificar les llars d'on provenen. El paper i cartó s'haurà de deixar en una bossa de paper, o bé en el bujol comunitari de cada finca.
- L'ajuntament donarà de forma gratuïta aquestes bosses amb xip i en aquells habitatges de més de 44 pisos també hi instal·larà una bústia comunitària per la fracció orgànica.
- S'ha posat en marxa l'Oficina del Porta a Porta, des d'on es repartirà el material i es resoldran dubtes sobre el nou funcionament. També s'ha creat una app.
Una experiència ja provada a Barcelona
Sant Andreu no serà el primer barri que provi els beneficis, o mal de caps, del sistema de recollida porta a porta. Sarrià vell va ser el primer districte on es va desplegar (2018) amb un èxit aclaparador, ja que la recollida selectiva ha passat en un any del 19% al 55% del total de residus.
NO T'HO PERDIS: Obre un centre gastronòmic de 3.000 metres quadrats a Passeig de Gràcia
Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.