[title]
L'any especial que estem vivint està portant a rècords històrics de consum d'Internet. Les restriccions de mobilitat i el teletreball fan que passem més hores que mai davant de les pantalles. I el comerç electrònic també està notant els efectes d'aquest increment en les connexions. Ara que arrenquem l'època més comercial de l'any (Black Friday el 27 de novembre, Cyber Monday el 30 de novembre, i tot seguit el desembre nadalenc), es preveu que la xarxa tregui fum.
Us donem 10 consells que heu de tenir en compte a l'hora de comprar per Internet perquè no us donin gat per llebre ni sigueu víctimes d'un frau digital.
1. Les compres, en pàgines de confiança
Descarteu adquisicions en webs on no apareguin les dades de contacte de l'empresa. En cas de dubte, feu recerca a la xarxa sobre l'autenticitat de l'empresa o botiga 'online'i si el nom està relacionat amb algun tipus d'estafa. També podeu cercar el segell de confiança en la pàgina, i, si és possible, escolliu fer la compra en una empresa adherida al Sistema Arbitral de Consum.
2. Comproveu-ne les certificacions digitals de seguretat
A l'adreça URL hi posa https i la icona del forrellat al costat.
3. Les aplicacions, descarregades en botigues oficials
Si feu compres mitjançant apps, assegureu-vos que aquestes siguin fiables, descarregant-vos-les des de les botigues oficials. Mai està de més mirar quina puntuació tenen i el nombre de descàrregues, i llegir els comentaris dels que opinen sobre l'aplicació.
4. Formes de pagament fiables
Desconfieu de sistemes que no garanteixen la seguretat de la transacció, i no envieu mai diners en efectiu. Aneu amb compte si us demanen fer pagaments amb sistemes com Bizum: la transferència és immediata i és difícil recuperar els diners en cas d'error. Al web oficial de Bizum trobareu el llistat de comerços que en disposen.
5. Eviteu accedir als webs des d'enllaços inclosos en missatges
Si coneixeu l'adreça del lloc que voleu visitar, escriviu-la directament al navegador o feu la recerca del comerç o producte entrant a la xarxa. Els enllaços inclosos en missatges rebuts poden portar a pàgines suplantades o ser una entrada de programari maliciós als dispositius.
6. Mai des de les xarxes wifis públiques
Són un dels principals "coladors" per on els ciberdelinqüents obtenen dades. No escriviu mai informació sensible, com pot ser el número de targeta de crèdit o dèbit, el DNI o el telèfon, mentre estigueu connectats a través d'una xarxa pública.
7. Sempre des de dispositius propis
No feu les compres a través de dispositius públics o propietat d'altres persones: no sabeu del cert si disposen de tots els sistemes de seguretat, i també hi ha la possibilitat que us oblideu d'esborrar les dades privades que hi introduïu.
8. No us deixeu enlluernar per ofertes exagerades
Com diuen els més savis, ningú dona duros a quatre pessetes, i un preu d'un producte molt per sota del de mercat té tots els números per tractar-se d'un engany.
9. Reviseu la compra abans del pas final
Dediqueu uns moments a fer les comprovacions bàsiques, des del producte o productes que teniu al carro de la compra fins al preu indicat que en pagareu.
10. Conserveu el comprovant
Així com a les botigues físiques cal que us donin el tiquet de compra, també en el comerç electrònic ha de quedar constància que s'ha fet l'adquisició. El més habitual és que s'enviï al correu electrònic el comprovan i/o que us el pugueu descarregar en pdf quan hàgiu finalitzat les operacions. Malfieu-vos-en si no és així. Conserveu el document com a mínim fins a rebre el producte i comprovar que tot va a l'hora.
Al web d'Internet Segura de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya podeu ampliar la informació sobre les compres a la xarxa i també conèixer moltes altres qüestions útils en el dia a dia sobre ciberseguretat.