Notícies

Bombes de la Guerra Civil a Barcelona: els TEDAX responen

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

El passat dimecres saltava l'alarma. Agents dels TEDAX, la unitat de desactivació d'explosius dels Mossos d'Esquadra, van retirar una bomba de la Guerra Civil d'un pis de la Diagonal, molt prop de Verdaguer. Segons ens confirmen, es tractava d'una granada de morter Valero del calibre 81, sense l'espoleta –el dispositiu detonador– però amb la càrrega explosiva present i, per tant, potencialment perillosa. La retirada de l'artefacte es va desenvolupar sense incidents, un tipus d'intervenció més freqüent del que ens pensem. Ens assalten les preguntes: quantes bombes d'aquest tipus queden amagades a Barcelona? Quin perill real amaguen aquest tipus d'artefactes?

Traslladem aquestes i altres qüestions al sergent sotscap del TEDAX, que ens confirma una dada sorprenent: a la ciutat de Barcelona s'intervenen aproximadament una bomba d'aquest tipus al mes. "En un any normal, fem unes 700 intervencions similars per tot Catalunya", afirma en conversa telefònica. "Enguany, per exemple, la xifra ha pujat fins a les 1500 perquè en diferents monestirs en restauració hem trobat arsenals amagats".

Granada a la paret d'una casa de Castelló de Farfanya, a la Noguera, retirada a principis de 2017


Malgrat la seva antiguitat, els artefactes no deixen de ser bombes, amb tota la seva potencial perillositat. "Hem de tractar-ho com a material perillós, perquè de fet ho és. Si després, com és el cas, no hi ha espoleta, millor, però sí que hi havia restes d'explosiu". El procediment passa per la retirada i la posterior detonació de l'explosiu en un entorn segur.

Barcelona, per la seva importància històrica, és terreny fèrtil per a descobertes de material militar. Segons el sotscap dels TEDAX, podem trobar restes provinents de diferents èpoques i conflictes: "Quan fan obres al port encara es troben bales de canó amb pólvora a dins, munició de la Guerra del Francès. Fins i tot alguns soldats que participen en altres conflictes porten material explosiu com a record. Tot això a la llarga surt i pot representar un problema". En aquest sentit, hi ha altres zones com l'Ebre o Lleida que pel seu paper clau com a front de la Guerra Civil encara amaguen més quantitat de material explosiu. Per aquesta raó, els TEDAX, en tant que unitat autònoma dins els Mossos, compten amb divisions a Lleida, Sabadell, Girona i Barcelona.

Projectil trobat a l'Alt Empordà.

Segons ens confirmen, és complicat saber si encara queda molt material d'aquestes característiques ocult a Barcelona. "Correspon als historiadors quantificar el nombre d'artefactes que pot restar", puntualitza el sotscap. "El que sí que podem dir és que la xifra de troballes es manté constant, tot i que la situació fa pensar que en el futur hi haurà una tendència a la baixa".

Què fer si trobem una bomba?
Si algun dia us trobeu un cas similar i us passa pel cap la idea de treure rendiment econòmic a l'antiguitat, heu de saber que "tota arma de guerra està prohibida, encara que sigui antiga. Peces, conjunts i subconjunts, tot, la tinença, compra i venda està prohibida".

Com actuar en cas que ens trobem en una situació similar? "El procediment correcte quan trobem un artefacte explosiu, de l'època que sigui, és avisar a la policia. Mai tocar-los perquè són potencialment perillosos. Quan ja han passat més de setanta anys no coneixem la manipulació que se li ha pogut donar i no sabem si està en mal estat". I és que, malgrat que fa quasi vuit dècades de l'últim conflicte armat a Catalunya, encara són perilloses i abundants les seves restes.

Últimes notícies

    Publicitat