[title]
Sovint es menciona la longevitat d'un restaurant com a causa d'admiració, però el que interessa és si la casa més que centenària mereix una visita. En alguns casos predomina l'anècdota i l'anomenada sobre la substància (no direm noms). En d'altres, com Ca l'Estevet, al Raval profund, és reconfortant comprovar que el pas dels anys no ha minvat l'excel·lència: després de 130 anys obert, hi vas a menjar i t'hi trobes una cuina catalana de recepta tradicional i execució moderna, impecable, servei professional i tracte casolà.
Ara bé, si alguna cosa ha marcat la supervivència d'un local a través d'aquesta triple crisi –de consum, sanitària i immobiliària– és si el restaurador és propietari o no del local. A Ca l'Estevet han guanyat la partida perquè van poder comprar l'immoble. La família Ros, que foren propietaris del restaurant Casa Agustí al carrer Bergara, va comprar Ca l'Estevet l'any 2010 i el va rellançar. "El 2010 li vèiem les orelles al llop a la continuïtat de Casa Agustí per l'actualització del lloguer, després de quatre generacions dins la nostra família. Se'ns va acudir que potser no tindríem un lloc on caure morts. I vam tenir l'oportunitat de comprar l'antiga Fonda Navarro", explica en Pepe Cabot Ros.
"El gran drama dels restaurants a Barcelona és el lloguer"
I el moviment va ser molt encertat: el 2020, just un mes abans de la pandèmia, va haver de tancar Casa Agustí després de 84 anys de feina, i es van emportar al Raval el secret dels millors canelons i escudella i carn d'olla de Barcelona, amb el cuiner Dani Aznar al capdavant. "Vam saber donar-li la volta a aquesta situació. I me n'alegro molt, perquè ens hi vam trobar de cara. El gran drama dels restaurants de Barcelona és el lloguer. Tothom s'omple la boca parlant d'emblemàtics, però ningú ens va ajudar en res", recorda Cabot.
No hi ha amargor, però en la seva reflexió. La cuina tira com un tro, "és un negoci familiar, amb un equipàs ben pagat" i la nova generació de la família s'hi ha bolcat. "Ara potser em demandaran per explotació infantil si et dic que la meva filla col·labora a Ca l'Estevet des dels 15 anys. Encara que no és el mateix fer-ho per a canvi d'un Iphone que per una estirada d'orelles i arrossegant-me pels peus, com em feien mi", riu. I no és car menjar-hi: el tiquet es mou entre 25 i 30 euros. Ara arrenquen la campanya d'escudella i carn d'olla: en tindreu a taula cada dimecres per vint euros (brou, carn i verdura) per 20 euros. I han obert una botiga online i a domicili amb tota la seva carta disponible.
En contraposició als restaurants-museu un pèl rònecs, aquí tot és net i polit i hi ha poques fotos signades a les parets, sobretot corresponents als 120 anys anteriors, amb personalitats impressionats del Hollywood clàssic i la gauche divine. "Aquí han vingut a dinar en Pedro Sánchez o en Marck Zukerberg. Però mana la discreció. Més que un restaurant, això és un menjador".
NO T'HO PERDIS: Restaurants que han tancat i trobarem a faltar
Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.