Notícies

CaixaForum farà créixer un bosc vertical a Barcelona

Per celebrar els vint anys d’aquest centre cultural, s’instal·larà un jardí vertical de 500 m2 amb arbres en suspensió a la Fira de Montjuïc

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Publicitat

L’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia de Fira de Barcelona -on hi havia l’icònic restaurant La Pèrgola- es convertirà en un bosc vertical. A partir del desembre de 2022, CaixaForum hi farà créixer un jardí amb arbres en suspensió de 500 m² que connectarà la muntanya de Montjuïc amb Barcelona.

El bosc vertical de Barcelona farà 12 metres d’alçada i 50 d’amplada, i hi creixeran plantes i arbres gràcies a un sistema de recollida d’aigües pluvials. Ubicat sobre una estructura autoportant d’acer galvanitzat amb un sistema de jardineria vertical, el jardí acollirà més de 22.000 plantes arbustives, enfiladisses i penjants i 15 arbres de grans dimensions en suspensió, d’un total de 40 espècies diferents. 

Bosc vertical
CaixaForumBosc vertical

La tria d’aquestes espècies no només s’ha fet tenint en compte el seu valor estètic, sinó el paper que jugaran en el medi ambient. S’han tingut en compte, per exemple, aspectes com l’alt valor mel·lífer per nodrir les poblacions d’abelles, papallones, sírfids i altres pol·linitzadors beneficiosos per al planeta.

A més, al bosc vertical també hi haurà espècies que fructifiquen durant els mesos d’hivern, que és quan les aus tenen més dificultats per trobar aliments, així com una gran varietat de fulles i tiges que són refugi per vertebrats i invertebrats de tota mena. Al jardí tampoc no hi faltaran espècies que atrauen insectes o que ajuden a controlar les plagues.

Així doncs, a finals d’any la Fira de Montjuïc tindrà una paret d’un dels seus recintes coberta de plantes com la sàlvia, la lavanda, el gessamí o el xuclamel. Els arbres en suspensió creixeran sobre unes jardineres de 170 cm d’alçada i seran d’espècies com el garrofer, l’olivera, l’avellaner o el magraner. 

Bosc vertical
CaixaForumBosc vertical

Amb aquest projecte pioner, el CaixaForum vol apropar el món vegetal a la ciutadania, però també contribuir a la salut mediambiental de la ciutat, creant refugi per als ocells i altres pol·linitzadors beneficiosos per al planeta. D’altra banda, el bosc també forma part d’un dels objectius de l’Ajuntament d’ampliar els espais verds de la ciutat per millorar la qualitat de vida dels barcelonins i barcelonines.

A més, el bosc combinarà la natura amb elements artístics com unes arrels escultòriques hiperrealistes que permetran veure aquella part de la naturalesa que queda oculta sota la terra. Així, pretén també ser un espai de reflexió al voltant de la idea d’arrelament, amb informació, gràfics i vídeos als quals els ciutadans podran accedir gràcies a codis QR

La Fundació La Caixa, amb la col·laboració de Fira de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, ha volgut impulsar aquest projecte com a celebració del 20è aniversari del CaixaForum de Barcelona. El disseny del bosc ha estat coordinat per l’empresa de jardineria vertical i cobertes verdes Babilon, juntament amb l’Obrador Arquitectura i Paisatge, Vidal i Solanes Arquitectes i Most Enginyers, i ha costat al voltant d’un milió d’euros.

NO T'HO PERDIS: 6 jardins secrets de Barcelona

Llegeix el número de maig de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat