[title]
No és estrany que les obres a algunes zones de Barcelona deixin al descobert restes arqueològiques que han quedat sepultades sota els carrers de la ciutat actual. El que sí que és estrany, però, és que una pedrera es converteixi en un jaciment paleontològic amb restes fòssils de tortugues mediterrànies i elefants, entre altres animals. Un dels descobriments destacats, però, va ser els fòssils dels rinoceronts, que, després de les investigacions, es va descobrir que eren d’una espècie que havia mort feia almenys 130.000 anys. La ja batejada com la cova del Rinoceront es va convertir en una mena de museu natural, i ara la pedrera on es troba es convertirà en un gran parc obert a tothom.
La pedrera de Ca n’Aimeric, a Castelldefels, pretén transformar-se en un espai que promogui la qualitat de vida, el cicle natural de l’aigua, les dinàmiques socials i culturals i que fomenti la biodiversitat. L’Ajuntament de Castelldefels ja va presentar l’avantprojecte de Batlle i Roig i Simon i Blanco davant els habitants de la ciutat en un acte on també van assistir l’alcalde, Manu Reyes, el primer tinent d’alcalde, Nico Cerpa, i el regidor de Medi Ambient, Pedro Paredes. L’avantprojecte proposa la creació d’una anella verda de camins que aprofitarà l’orografia de la pedrera per fer itineraris tant per a vianants com per a bicicletes en forma de cinturó verd. D’altra banda, també pretén crear una devesa multifuncional que creï espai d’ombra i que inclogui opcions lúdiques i de trobada per “fomentar la convivència comunitària i intergeneracional”, ja que també hi haurà aparells per a la gent gran, segons va avançar l’Ajuntament.
L’avantprojecte també inclou dos espais d’usos diferents amb equipaments diferents. Uns són els espais d’usos vinculats a l’anella verda de camins, amb elements com un mirador i un punt d’informació, un servei de bar, un amfiteatre, zones de jocs infantils, un nou espai d’interpretació de la cova del Rinoceront –que funcionarà com una zona d’interpretació ludicopedagògica del jaciment arqueològic–, un rocòdrom i observatori del paisatge i diverses zones d’estada. Els altres són els espais d’usos sota l’ombra de la devesa, amb una zona de pícnic, una àrea d’esbarjo per a gossos, un circuit de ressalts i una pista esportiva. Cal destacar, però, que encara no hi ha un calendari estipulat, així com tampoc un pressupost per dur a terme la reforma integral.
La cova del Rinoceront
A finals del 2023, els arqueòlegs van descobrir diverses restes fòssils d’animals, entre les quals van destacar els tres esquelets –un de complet i dos de parcials– d’una espècie de rinoceronts que va viure fins, almenys, fa 130.000 anys. Segons els investigadors David García, Montse Sanz i Joan Daura, tots tres de la Universitat de Barcelona, i Esperanza Cerdeño, del CCT-CONICET-Mendoza de l'Argentina, els esquelets corresponien a un rinoceront adult i un d’infantil de 130.000 anys, i a un de juvenil amb una edat aproximada de 150.000 anys. El que va sorprendre els investigadors, però, no van ser només els esquelets, sinó la seva edat, ja que, fins al moment del descobriment, es creia que aquesta espècie de rinoceront s’havia extingit a Europa feia uns 500.000 anys. El descobriment, doncs, va convertir la cova del Rinoceront en un jaciment únic per conèixer la fauna i el medi natural a la Mediterrània abans de la darrera glaciació.
