[title]
La competició esportiva més important del món va donar el tret de sortida el passat 26 de juliol amb una gran -i polèmica- cerimònia que es va retransmetre arreu del món. Fins a l'11 d'agost, podrem gaudir dels milers d'atletes que participen en els Jocs Olímpics, que enguany se celebren a París. Amb esports nous com el break-dance i l''skate', aquesta edició promet ser una de les més vistes del segle i, tot i que haurem d'esperar que finalitzi per saber les dades d'audiència, el que sí que podem assegurar és que gaudirem d'un gran espectacle esportiu a càrrec dels millors atletes del món, inclosos els de la delegació espanyola.
Dins de l'equip olímpic del país, hi ha esportistes d'arreu de l'Estat, però, quina comunitat és la que més representació té? Doncs, com a altres Jocs Olímpics, Catalunya torna a ser la comunitat amb més representants olímpics. El pòdcast esportiu Deportes Dani, ha publicat un estudi al seu perfil d'Instagram on analitza l'origen de cadascun dels olímpics d'enguany i els catalans destaquen amb una gran diferència. Dels més de 300 atletes de la delegació, 97 són de Catalunya, una xifra molt per sobre dels madrilenys, que es troben en segona posició amb 50 representants. Aquesta és la llista de les comunitats autònomes amb més representants olímpics d'enguany:
1. Catalunya (97 representants)
2. Comunitat de Madrid (50 representants)
3. Andalusia (37 representants)
4. País Basc (27 representants)
5. Comunitat Valenciana (25 representants)
6. Galícia (22 representants)
7. Illes Balears (20 representants)
8. Castella la Manxa i Castellà i Lleó (12 representants cadascuna)
9. Astúries, Cantàbria i les Illes Canàries (10 representants cadascuna)
10. Aragó (8 representants)
11. Extremadura (7 representants)
12. Navarra (6 representants)
13. Múrcia (4 representants)
14. Ciutat Autònoma de Melilla (1 representant)
15. La Rioja (cap representant)
16. Ciutat Autònoma de Ceuta (cap representant)
De totes les comunitats de l'Estat, La Rioja i la Ciutat Autònoma de Ceuta són les dues úniques que no tenen cap representant dins l'equip olímpic espanyol d'enguany. D'altra banda, la Ciutat Autònoma de Melilla sí que en tindrà un; el jugador de la selecció espanyola de futbol Sub-21, Samuel Omorodion.
Una cerimònia amb grans estrelles i ressò mediàtic
La cerimònia d'obertura del passat 26 de juliol va ser la primera de la història que es va celebrar fora d'un estadi i es va traslladar al riu Sena, on més de 100 embarcacions van desfilar amb les diferents delegacions. Les més de tres hores d'espectacle es van retransmetre en directe arreu del món i, mentre alguns asseguraven que havia estat la millor cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de la història, altres la deixaven de poc dinàmica, sense fil conductor i massa llarga. L'espectacle va incloure actuacions de la mà d'estrelles com Lady Gaga i Celine Dion, posades en escena espectaculars que feien al·lusió a la història de França, com la decapitació de Maria Antonieta, i una gran oda a la diversitat, una de les parts més criticades.
L'organització va dedicar diversos moments a celebrar la diversitat: va incloure una parella de tres al vídeo de presentació i, ja cap al final de la cerimònia, un dels ponts del riu Sena es va convertir en una passarel·la on van desfilar algunes de les drag-queens més conegudes de França i on un centenar de persones van ballar a favor dels drets LGTBI i de les persones queer.