[title]
Fa uns mesos el dinosaure més gran del món aterrava a Barcelona –bé, ho feia una rèplica a escala real seva– en la mostra 'Dinosaures de la Patagònia', exposada al Museu de la Ciència CosmoCaixa. Es tracta del titanosaure sauròpode, conegut també pel seu nom científic Patagotitan mayorum, de 38 metres de llarg i cinc d’alçada, i d’un pes estimat de 77 tones, que fa dotze anys es va descobrir a la província de Chubut, a Argentina. Ara, l’exposició s’ha ampliat amb cinc restes originals d’aquesta bèstia: un fèmur, una escàpula, un húmer, un cúbit i un radi.

Les noves incorporacions a la mostra es tracten d’holotips, és a dir, de peces originals a partir de les quals es va determinar a descripció d’aquesta espècie de dinosaures. I és que, quan es treballa amb espècies extingides, s’utilitzen tècniques per obtenir dades a partir dels fòssils. Gràcies a la troballa de les peces l’any 2022, el seu bon estat de conservació i la quantitat de restes que es van recopilar, es va poder conèixer bé les característiques de Patagotitan, així com analitzar l’evolució del grup de dinosaures titanosaures de manera més fomentada.

La mostra 'Dinosaures de la Patagònia', que es pot visitar al CosmoCaixa fins al 2 de juny, es va instal·lar amb l’objectiu que el públic pugui fer-se una idea de la magnitud dels dinosaures que van poblar la Patagònia –en concret, la del Patagotitan mayorum–, per això exposa tretze exemplars de diferents dinosaures trobats a la regió argentina.