Notícies

Cincs Sentits guanya la segona estrella Michelin

El restaurant d'en Jordi Artal triomfa en l'any més difícil en el que portem de segle

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Jordi Artal, xef del Cinc Sentits
FOTO: Maria DiasJordi Artal, xef del Cinc Sentits
Publicitat

La Guia Michelin va prometre que seria generosa i no ha mentit. En l'any més difícil del que portem de segle XXI per a la majoria de sectors econòmics, la guia francesa ha mimat la cuina catalana i barcelonina. El gran triomfador urbà en l'entrega –virtual– dels guardons ahir a Madrid ha sigut el Cinc Sentits. El restaurant del carrer Entença està en estat de Gràcia: l'any 2019 va recuperar l'estrella –que havia de revalidar per canvi d'adreça– i en l'edició 2020-2021 ha guanyant la cobejada segona estrella. Jordi Artal, xef del Cinc Sentits, explica que els inspectors van venir dues vegades abans del confinament i una el mes de juliol, quan van reobrir. 

La Michelin ha premiat el caràcter ultralocal que Artal imprimeix a la seva cuina: "una singular ruta per la història de la seva família, enaltint els sabors de la moderna cuina catalana amb petits productors de confiança", ha valorat. El cuiner, com no pot ser de cap altra manera, avui és feliç: "Dir que tot plegat ha sigut complicat és dir poc. Amb el canvi de local ens vam hipotecar fins al coll, i no som un gran grup hoteler, som un negoci familiar, com qualsevol altre".  

Cinc Sentits
FOTO: Maria DiasCinc Sentits

La valenta aposta per traslladar l'oferta de Cinc Sentits a un gran local de 400 m² no només la valida la Michelin: "Abans del confinament, la majoria de la clientela eren estrangers. I he de donar gràcies a la clientela local que ens ha permès omplir cada dia. Ens han permès, no només poder seguir oberts, sinó poder mantenir el nivell i treballar amb força i ganes", explica satisfet. El canvi immediat de la segona estrella implicarà "potser poder obrir un dia més a la setmana, el dijous, però no canviarà ni el menú ni la nostra identitat", assegura. 

L'altra gran notícia a Barcelona és que els restaurants triestrellats han mantingut la seva posició privilegiada, i la ciutat suma 33 estrelles Michelin. Però sobretot cal valorar l'enaltiment de Girona com a zona d'alt voltatge 'michelínic': el Bo.Tic (Corçà) d'Albert Sastregener guanya la segona estrella, i aconsegueixen la primera l'Atempo de Jordi Cruz, a Sant Julià de Ramis –el xef de Manresa ja té sis Michelin!– i L'Aliança d'Anglès. El Quatre Molins a Cornudella de Montsant aconsegueix la primera. I cap restaurant del territori català ni estatal ha perdut el guardó.  

I sí: visca la borratxera momentània d'estrelles, però no oblidem que molts restaurants d'alta cuina encara són tancats. La guia francesa no els ha retirat les estrelles, sinó que ha tingut la cortesia d'anunciar el tancament temporal. I a més de 53 Bib Gourmand –els restaurants que recomana per la seva relació qualitat-preu–, enguany la guia estrena la distinció Estrella verda, que reconeix els criteris de sostenibilitat de 21 establiments. 

NO T'HO PERDIS: Restaurants amb estrella Michelin a Barcelona

Més de els millors barris

    Últimes notícies

      Publicitat