[title]
Les persones ens eduquem a l'escola i a casa però també a través dels mitjans de comunicació. La tele, la ràdio, la música, internet, les sèries i el cinema solen reflectir les actituds que es donen a la societat i sovint les perpetuen. Així com moltes generacions van créixer pensant que fumar et feia més atractiu, també es van educar pensant que la dona era algú a qui salvar del dolent, una recompensa per l'heroi o el recipient d'un petó al final de la pel·lícula.
Per mostrar com els mitjans de comunicació han condicionat la nostra percepció sobre la dona, RTVE Lab ha creat un interactiu en el qual, posant el teu any de naixement, pots recordar alguns "impactes culturals que ens van marcar". Hi ha un contingut per any, des de 1975 fins a l'actualitat i serveix tant per a dones com per a homes, perquè tant podien fer-te sentir la necessitat d'encaixar en uns paràmetres determinats, com perquè contribuïen a perpetuar les actituds masclistes dels homes envers les dones.
La sentència de la minifaldilla
Un exemple. Home nascut el 1976. Quan tenia 13 anys va tenir lloc la sentència de la minifaldilla, en què un jutge posava com a atenuant el fet que una jove de 16 anys que havia patit tocaments per part del seu cap dugués minifaldilla. La sentència deia que "acaso inocentemente, provocó este tipo de reacción en su empresario, que no pudo contenerse en su presencia”. Als 14 anys, la pel·lícula 'Pretty woman', una aparentment innocent comèdia romàntica que blanquejava la figura del 'putero', era tot un èxit. Amb 15 anys, Guns N'Roses publicàven 'Use your illusion' I i II, dos discassos d'un grup força misogin (no diu res de l'aparició de Kurt Cobain, poc després, segurament el rocker més compromès amb el feminisme de la seva època). Amb 16 anys, les revistes publicaven articles de com havia de ser el "cos 10" d'una dona. Amb 17, el crim de les nenes d'Alcàsser va crear una narrativa que "coartava la llibertat de tota una generació.
Ara només has de posar quin any vas néixer i descobrir quins impactes masclistes van poder condicionar la teva l'adolescència.
NO T'HO PERDIS: El millor de la cartellera als cinemes de Barcelona al març
Llegeix el número de març de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat