[title]
Aturem-nos un moment per prendre consciència, reflexionar sobre els nostres hàbits i reclamar mesures que ajudin a frenar l'emergència climàtica. Tenim un màxim d'onze anys per reduir fins a un 50% les emissions de gas hivernacle i evitar que la crisi sigui irreversible, segons apuntaven els informes presentats el 2018 pel Grup d'experts sobre el canvi climàtic de Nacions Unides. La veu d'alarma també prové d'associacions mediambientals i socials i de personatges com Greta Thunberg, la jove activista que ha encapçalat i promogut les aturades d'estudiants en divendres –les mobilitzacions del Fridays for Future han arribat també a Barcelona–, un moviment sense precedents ni fre que ha acabat arrossegant tothom.
Mobilització global
Activisme domèstic
Com a consumidors, més o menys activistes, hi ha molts gestos possibles: des d'evitar envasos i embolcalls d'un sol ús (en aquesta línia destaquen iniciatives de comerços que prescindeixen del plàstic i marques que proposen alternatives als productes d'higiene femenina) fins a apostar per pràctiques de reciclatge i reparació de roba, electrodomèstics i altres béns de consum; alimentar-se amb productes de proximitat, més les aplicacions que donen sortida als excedents alimentaris; i, de la mateixa manera, parar atenció a com viatgem o què vestim.
Fora de l'àmbit domèstic, la resta de motius pels quals hem d'unir-nos a la mobilització és extensa i diversa: pels focs a l'Amazones, per la progressiva desaparició d'espècies animals, per la necessària promoció de les energies renovables i alternatives al petroli, perquè l'escalfament del planeta provoca que comunitats hagin d'abandonar el seu hàbitat... Per responsabilitat de present i de futur. En aquest sentit, el manifest promogut per Emergència climàtica és contundent: "Exigim el dret a la vida: som la natura defensant-se a si mateixa".