Notícies

Com evitar que facin servir la teva imatge personal per entrenar la IA

Meta va anunciar que a partir del 26 de juny podria utilitzar el contingut publicat a les seves plataformes

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Intel·ligència articial, IA, Instagram
Foto: Shutterstock
Publicitat

La intel·ligència artificial (IA) s'ha convertit en un tema recurrent al nostre dia a dia. A la feina, amb la família, amb els amics... tothom parla del que és i de com de ràpid s'està desenvolupant. Cada pocs dies hi ha informació nova sobre eines que utilitzen la IA, avanços que s'han aconseguit i nous sectors als quals pot beneficiar, però encara hi ha molt desconeixement sobre el tema i la darrera notícia que va anunciar Meta no va agradar a tothom. La multinacional tecnològica va anunciar que a partir del pròxim 26 de juny podrà fer servir tots els arxius que es publiquin a Facebook i Instagram per desenvolupar la IA. Malgrat els rumors i preocupacions d'alguns usuaris, aquesta norma només s'aplica a aquestes dues xarxes socials, no a d'altres com TikTok i WhatsApp.

Això vol dir que tots els àudios, fotografies i missatges de veu publicats a Instagram i Facebook podran ser usats per entrenar la IA i com a models per generar contingut. Hi ha manera d'evitar que es quedin amb el nostre contingut? Si no voleu donar el vostre consentiment a Meta, es pot fer en poques passes en ambdues plataformes. Les xarxes s'han omplert de vídeos d'experts i creadors de continguts especialitzats en el sector on expliquen com fer-ho.

@patcarrasco Dile NO a la #inteligenciaartificial de #meta con este #tutorial para oponerte al uso de tu contenido para entrenar su AI. Ojo que esto es muy importante para: #fotógrafos #diseñadores #creadores #marcasmolonas ♬ sonido original - Marketing Digital

Tant si ho feu a través d'Instagram com per Facebook el procediment és el mateix. Un cop estigueu a la pàgina principal del vostre perfil, heu d'entrar a l'apartat d'informació que es troba al menú de l'aplicació. Un cop dins, a l'apartat de política de privacitat hi ha un text de Meta on hi ha un enllaç que us portarà directament a un formulari on has de posar la teva nacionalitat, el correu electrònic i un text on heu de dir explícitament que no autoritzeu Meta a utilitzar el vostre contingut. Hi ha diferents opcions de text vàlid, el més important és que sigui clar, un exemple podria ser: "No autoritzo a Meta que faci servir cap de les meves imatges, vídeos, àudios o qualsevol altre contingut publicat per mi a cap de les plataformes de l'empresa per entrenar la intel·ligència artificial, segons el reglament Europeu de protecció de Dades".

Un cop emplenat i enviat el formulari, rebreu un codi de sis números que haureu d'introduir a Instagram i automàticament rebreu un correu que confirma que la vostra sol·licitud ha estat acceptada. Malgrat que el procés també funciona igual des de Facebook, hi ha usuaris que han tingut problemes amb l'últim pas del correu electrònic. Un cop enviada la sol·licitud, Meta ja no podrà fer servir el vostre contingut? No, però hi ha excepcions. Tot i que la plataforma no tindrà permís per usar les vostres fotografies, si un usuari que no ha enviat el formulari publica algun contingut on sortiu vosaltres, Meta sí que podrà fer servir la publicació.

Com funcionarà l'entrenament de la IA?

Segons el comunicat de Meta, l'empresa desenvoluparà les seves eines de IA de maneres que no només impliquen utilitzar el contingut dels usuaris de les seves plataformes. A més dels arxius a les xarxes de Meta, la multinacional també tirarà endavant el procés amb dades comprades a tercers, així com amb informació pública que és accessible per a tothom. Per poder desenvolupar-se, la IA necessita milions de referències per poder recrear la realitat de la manera més fidel possible. Per poder inventar una persona, necessita haver estudiat milers i milers de persones reals, igual que amb els edificis, objectes i altres aspectes que apareguin a les eines de Meta.

NO T'HO PERDIS: 5 coses per fer avui a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Ciutats del futur

    Últimes notícies

      Publicitat