Notícies

Com he de menjar a casa en època de confinament?

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Publicitat

Els canvis de vida, és una obvietat, impliquen canvis en la nostra dieta (ara recorda aquella vegada, als 22 anys, que vaig anar amb uns amics quinze dies a Nova York. Ens vam passar tot el viatge endrapant menjar-escombraries. La fórmula alimentària més radical la va fer un col·lega que es va comprar una caixa de 30 ‘doughtnuts’ i d’això va viure els dos darrers dies, per poder comprar més discos. Fa vint anys i encara m’impressiona). Sigui com sigui, cal afrontar el confinament, inevitable i obligatori, amb un cert ordre i un canvi d’hàbits alimentaris indispensable. Què podem fer, per passar aquesta època galdosa de temps indeterminat, sense que la panxa i la salut (física i mental) pateixin? La nutricionista-dietista Júlia Farré ens ofereix uns quants consells.

1. Segueix una rutina. «No podem viure en la hiperactivitat d’abans, però cal marcar unes rutines de menjar i treballar i d’estones d’oci. Llegir, mirar sèries i una bona estona d’exercici físic des de casa, que per sort hi ha molts recursos ‘online’ per fer això darrer», explica.

2. Mentalitza't. Això no és un cap de setmana indefinit. Farré es troba amb molts pacients que visita ‘online’ que li diuen que estan «reproduint a diari els hàbits alimentaris del diumenge en família: la cerveseta, les patates xips, el vermut...». Si esteu junts i mengeu junts, canvieu el xip: avui és dimarts i toca fer bondat. Quan arribi diumenge, gaudiràs molt més dels musclos i el vermut.

Tu també has caigut en el lamentable vermut 'trash' diari al sofà? Malament!
Tu també has caigut en el lamentable vermut 'trash' diari al sofà? Malament!
Foto: Shutterstock

3. No abusis de la pastisseria casolana. «Molt bé que facis les teves galetes o magdalenes, però la quantitat de pastisseria que prepararem sobrepassa el que normalment fariem», vaticina Farré (i encerta; jo just acabo de fer una safata de granades de ma de sucre i xocolata). No desespereu, hi ha opcions: Farré ens recomana les receptes de Juan Llorca, un cuiner que té la mà trencada a oferir receptes alternatives de pastisseria saludable.

"Vols aquesta muffin que va fer la nena ahir?"
"Vols aquesta muffin que va fer la nena ahir?"
Foto: Shutterstock

4. Que no et tempti la cuina. A la feina esclar, et portes un ‘tupper’ i no menges fins que no fas la pausa. «Ara tenim la cuina a un pas, i les visites poden ser freqüents. Encara que siguin coses saludables, com un grapadet d’ametlles o una mandarina. I al final et mous menys i piques molt més entre hores. Tot això farà que pugis de pes. Ara l’objectiu no és una dieta d'aprimament, però hem de procurar no pujar», raona Farré.

5. Planifica la compra. Quan vagis al supermercat, ves-hi amb una llista feta, que prioritzi el menjar saludable. «Evita la compra per impuls, i és molt millor si pots anar a proveir-te amb un menú planificat per a tota la setmana», explica Farré. En aquest article del seu centre nutricional, Farré ens dona pautes més precises sobre quins aliments comprar i exemples de menú per a tota la setmana. I sisplau, evita l’acumulació compulsiva. No, els rotllets de paper de vàter farcits d’arròs no son una recepta vietnamita, cap de fava.

El paper de vàter no es menja! Pensa què compres!
El paper de vàter no es menja! Pensa què compres!
Foto: Shutterstock

6. Passa una mica de gana! Com deia el meu avi, «sempre va bé que et quedi un racó buit al budell». Cal reduir la ingesta calòrica? «Depèn. Pensa que hi ha molt gent sedentària que amb prou feines es mou i va a treballar en patinet elèctric. La seva despesa calòrica es mantindrà igual, però algú que fa esport i es mou sí que haurà de reduir la seva ingesta calòrica. I serà difícil, perquè té l'estómac acostumat a una situació calòrica que no es correspon amb la realitat actual. Al principi passaran un xic de gana». Caram, quina vida. Un que fa esport i vida activa, i la recompensa quan van mal dades és passar gana!

7. Menja aliments que potenciïn el sistema immunitari. «Han d’aportar proteïnes d’alt valor biològic», diu Farré. Chia, kale indonèsia, espirulina islandesa, agar-agar? M'he de deixar el sou en allò dels superaliments? «No! Això vol dir carn, peix, llegums, ous, fonts de proteïna complertes», respon, «això no vol dir que no podem ser vegetarians, aquí entren en joc els derivats de la soja», precisa. I sobretot, esclar, «cal donar molta importància als antioxidants, a la verdura i la fruita crua i cuinada». Alerta, que hi ha un truc: «Menja verdura de tots els colors. Verdes, liles, taronges, grogues... Si vas variant, tindràs més antioxidants i varietat que si menges coses del mateix color». Oblida't de la dieta de la carxofa.

8. No t’obsessionis amb menjar cada dia diferent. Com deia la meva mare... Això no és un restaurant! «Has de variar i no menjar sempre el mateix. Però tingues en compte que no ets en un restaurant i repetiràs plats molt més que quan menges fora de casa. Avui faig llenties, i segurament demà repetiré perquè ja les tinc fetes d’avui. No t’has de capficar a menjar cada dia diferent. Hem de ser pràctics i pensar una mica en les nostres àvies», diu la nutricionista. La seva, en un exercici precursor del ‘batch-cooking’, s’aixecava i de bon matí cuinava el dinar i el sopar.

Últimes notícies

    Publicitat