[title]
L'Ajuntament ha enterrat la destral de guerra amb el Gremi de Restauració. Això sempre és una bona notícia. El Govern central va anunciar que quan entrem en la fase 1 de tornada a la normalitat –sigui a Barcelona l’11 de maig o després– els bars i restaurants només podran oferir servei en la terrassa i al 50 % de la seva capacitat. Una notícia que va ser rebuda amb indignació i estupor per part del col·lectiu de la restauració. Ara bé, el consistori barceloní té competències per modificar les condicions de les terrasses al carrer, i ha consensuat una sèrie de mesures amb el Gremi de Restauració "per posar facilitats a les terrasses i la restauració i animar-los a què obrin", segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. Les mesures són:
1. Reducció d'un 75 % de la taxa de terrassa
La reducció de la taxa es farà efectiva quan s’acabi l’estat d’alarma –ara bars i restaurants no estan pagant taxa de terrassa– i serà vigent fins al 31 de desembre. El consistori calcula que amb aquesta mesura deixarà d’ingressar set milions d’euros.
2. Ampliació de l’espai de terrassa
A Barcelona hi ha unes 5700 terrasses de bars i restaurants, i el 70 % tenen quatre taules o menys (és obvi que obrir un tot restaurant per donar servei a dues taules és poc viable, imagineu-vos si hagués sigut al 30 % com van anunciar en un principi). Segons explica Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme, l’Ajuntament possibilitarà que "tres de cada quatre terrasses d’aquest 70 % puguin mantenir el seu nombre de taules". Això s’aconseguirà ampliant l’espai entre taules a còpia de reduir espai a la circulació de cotxes, bé sigui en places d’aparcament o en carrils de circulació. "Guanyaren espai a cotxes que deixaran de passar i en tots els casos es respectaran les distàncies de pas entre taules i vianants, així com les mesures de sanitat i seguretat", assegura Sanz.
3. Màniga ampla i creativitat en estat d’excepció
Què passarà amb les terrasses de més de quatre taules? Sanz ha anunciat que l'Ajuntament ha "fet un gran esforç per crear un comitè tècnic que estudiï cas per cas i oferir, de manera àgil i telemàtica, solucions d’ampliació en la mesura del possible". Com per exemple, en el cas de places o nuclis antics, es podrien trobar "fórmules creatives per portar l’activitat del local més enllà de la porta".
Insisteix en l’estudi individual de cada cas, sense concretar encara si es podran posar barres a peu de carrer, per exemple. I el Gremi de Restauració fa una crida als restauradors que començaven a plantejar-se tancar el negoci perquè s’acullin a l’ampliació de les terrasses. Un decret de l’alcaldia concretarà el procediment de presentació de sol·licituds, que serà telemàtic i molt àgil, basat en el model de declaració responsable.
4. De casa se surt pixat!
Recordeu aquell clàssic de Joan Clos? Tot apunta al fet que l'haurem d’aplicar, almenys en la fase 1. No es podrà anar al vàter dels restaurants (obvi, estaran tancats!) i des de l’àrea d’espai públic de l’Ajuntament ens expliquen que encara no s’han plantejat la qüestió d’instal·lar lavabos pol·línics propers a les terrasses. I un servidor s’imagina que el no poder alleugerir la bufeta possibilitarà que passem menys estona al bar, i per tant hi haurà més rotació.