[title]
Està sent un any rodó en termes d'astronomia. Les llunes blaves de l'estiu han estat tot un fenomen, i mentre arriben els esperats eclipsis de sol dels pròxims anys, hi ha altres sorpreses solcant el cel, en concret una d'irrepetible.
El 12 d'agost passat, un astrònom aficionat japonès, Hideo Nishimura, va descobrir un cometa que s'apropava a la terra, per sort sense perill. Batejat amb el seu cognom, el cometa verd Nishimura es troba en el seu punt més proper a la terra (12 i 13 de setembre), el moment més oportú per a la seva observació.
També serà un moment adequat per a gaudir del fenomen el diumenge 17 de setembre, dia en què el cometa Nishimura estarà més prop del sol i serà especialment brillant.
Com veure el cometa Nishimura a Barcelona?
Nishimura viatja en direcció al sol i això fa que la seva cua de gas, pols i gel generi un color verdós ben característic. Si el voleu veure haureu de mirar cap a les constel·lacions del Lleó i Virgo. Si no sabeu trobar-les podeu fer servir aplicacions com Sky map que us trobaran la direcció.
Les hores ideals per observar-lo són el capvespre i l'alba, quan queda baix a l'horitzó. Nishimura es pot veure amb uns binocles o a simple vista, però sempre és recomanable buscar llocs amb poca contaminació lumínica, indrets com els que indica l'aplicació Light Pollution Map. En general, es poden seguir els consells i buscar els mateixos indrets d'observació d'altres fenòmens astronòmics com la pluja d'estels d'agost.
Nishimura des de Mura
— クフフク_七十八 (@qfwfq78) September 11, 2023
Fotografia del cometa poca abans de la sortida del sol - 10 de setembre #astrofotografia #astrophotography #cometa #comet #CometNishimura
Canon 6D mkii amb Samyang 135mm - 39 x 4s f2.8 iso3200 pic.twitter.com/XcYyq7Brdo
Quan tornarà a passar Nishimura?
Es tracta d'un fenomen que ja no es podrà tornar a presenciar, almenys per cap de nosaltres. Els científics estan estudiant la seva òrbita, però s'aventuren a conjecturar que es completa en un període llarg, d'uns 400 o 500 anys.
Per tant, l'oportunitat de veure'l és ara, no la deixeu passar.
El cometa Nishimura des del Cap de Creus, just abans que surti el sol Nikon D810a + Sigma Art 135 mm + Star Adventurer GTI 50 exp. de 20 segons, f/2.5, ISO 3200 PixInsight + DxO + LrC + Ps #miremelcel #cielosESA #cometNishimura #Nishimura@estelsiplanetes@PepeChambo pic.twitter.com/dpJO8NTphO
— David Rius (@DavidRiusSerra) September 9, 2023
NO T'HO PERDIS: 10 viatges que has de fer abans de morir
Llegeix el número de juliol i agost de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat