[title]
Fa uns dies anunciàvem que la pastisseria Triomf, a la rambla del Poblenou, havia guanyat el primer premi de la quarta edició del concurs 'El millor xuixo del món'. Des de llavors, els amants del dolç han embogit totalment i han fet multiplicar per quatre mil la producció de l’establiment. Literalment: de vendre 20 xuixos diaris (i 40 els dissabtes i els diumenges), la pastisseria esgota existències cada matí, tot i preparar-ne 800 al dia. Ho explica Gisela Bellart, la pastissera al capdavant del local, qui comença la jornada abans de les 6 del matí per intentar respondre l’increment de la clientela que vol comprar el xuixo premiat. Bellart defensa que "els nostres clients sempre han dit que els xuixos de la Triomf eren els millors del món", però guanyar el certamen ho ha confirmat i, ara, la pastisseria (sembla) que s’ha convertit en un punt de pelegrinatge pels fanàtics del producte.
Segons Bellart, l’èxit del producte és la qualitat dels ingredients –farina, llevat, sal, sucre i aigua, pel que fa a la massa, i llet, sucre, rovell d’ou, pell de llimona, maizena i canyella per a la crema– però també la mà del pastisser perquè és "qui dona forma a la massa i fa els xuixos un a un”. Un altre element clau, explica, és que sigui fresc, ja que "d’un dia per l’altre, la crema i la massa perden sabor i cruixent". Tanmateix, reconeix que ha estat una variació de la recepta la que l’ha fet endur el primer premi: més crema i una massa més fina. En les tres primeres edicions, la Gisela s'havia presentat al certamen amb la sensació que "alguna cosa fallava" i era que, després de fregir el xuixo, la proporció massa/crema disminuïa.
72 anys de xuixos al Poblenou
Fa 18 anys que la Gisela prepara xuixos al Poblenou. De fet, pertany a la tercera generació de la Triomf, que va néixer el 1952 de la mà del seu avi, Antoni Bellart. Els pares del fundador eren carnissers i xarcuters, però l’any 1933 van passar el negoci a la segona generació, que el va convertir en una pastisseria amb zona de degustació, especialitzada en bombons, pastes de te i pastissos tradicionals. Des de llavors, fa 72 anys, el local ha funcionat com una botiga i, alhora, una pastisseria. La Gisela va començar treballant al comerç, però amb el temps va decidir aprendre l’ofici a l’obrador (va estudiar quatre anys de pastisseria) perquè tenia clar que algú havia de continuar el llegat familiar.