[title]
“Volíem fer un projecte artístic diferent, però no teníem els mitjans per obrir una galeria d’art comercial”, explica Oliver Collet. Era el 2007 quan ell i en Jérome Lefaure van convertir el seu pis en un centre de residències d’artistes i exposicions. Així va néixer Homesession. Compartint casa seva amb creadors de tota mena, buscaven experimentar “des de l’art, i reflexionar sobre allò públic i allò privat” i això els va portar, el 2012, a obrir el seu espai actual al Poble-Sec.
Allà van persistir en la seva tasca d’omplir un buit que veien en el circuit de l’art contemporani de Barcelona, i que ells volien complementar. “La nostra aportació era el projecte de residència artística, volíem ser activadors de moments i, sobretot, acollir artistes en tots els sentits possibles”. I així ho han fet: han impulsat beques de producció i de mobilitat per artistes locals, residències per a artistes internacionals i han creat un programa educatiu i de creació comunitària, convertint un espai independent en un centre artístic de referència a la ciutat.
Al principi “contactàvem artistes que havíem descobert a través de la seva pàgina web, de manera ingènua”, però la cosa ha canviat. Per Homesession han passat fins a 198 artistes i comissaris de renom com Laia Abril, Fito Conesa, Carolina Cordeiro, Jordi Ferreiro o Paul Maheke i l’espai ha col·laborat amb centres d’art internacionals, com el londinenc THIStudios, i de casa nostra, com L’Escocesa, La Sala d’Art Jove o el MNAC.
Tot i que els seus creadors sempre han compaginat Homesession amb altres activitats professionals, el projecte continua creixent. El 2026, obriran un nou espai a Barcelona. “Serà cinc vegades més gran que l’actual”, anuncia Collet, però l’esperit dels primers dies hi seguirà sent present. “Ens permetrà ampliar el programa, acollir més artistes i seguir col·laborant amb creadors locals”, explica satisfet.
Mentre l’obertura d’aquest gran espai s’acosta, celebren el seu quinzè aniversari amb un any de retard, fent-lo coincidir amb la publicació de ‘Dispersión de la materia’, que recull els projectes que han acollit els últims cinc anys. Ah, i amb una gran festa oberta a tothom. Serà a la sala Paral·lel 62 de Barcelona, el dijous 25 de gener a les 20 h, presentada per Concha i amb les actuacions de Venecia Flúor i Agnès Pe.