[title]
Aquest estiu va ple de bones notícies per als amants de l'arqueologia a Barcelona. A finals del passat mes de juliol, les obres de rehabilitació del refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera van descobrir una sola de sabata de cautxú mai trobada en un context arqueològic i, uns dies més tard, es van descobrir estructures relacionades amb la producció de vi al monestir de Pedralbes que van revelar una nova faceta de l'equipament. Ara, poc més de dues setmanes més tard de l'última troballa, els treballs de reurbanització de les Hortes de Sant Bertran, al Poble-sec, han localitzat un important jaciment prehistòric, fins ara desconegut, amb més de 700 restes arqueològiques.
Malgrat que encara falta la confirmació de les analítiques i estudis que estan en procés, s'estima que les troballes daten de l'edat del Bronze Inicial de Catalunya, entre el 2300 i el 1700 aC, i el Neolític Final, entre 3400 i el 2700 aC. Tot i que el jaciment ha estat una sorpresa per a tothom, no és estrany que es trobi al peu de la muntanya, a toc a tocar del mar i la llacuna del Cagalell, ja que va ser un espai molt fèrtil en recursos naturals, tan marítims com el treball del jaspi procedent de Montjuïc. Un cop descobert el jaciment, d'uns 15 m², s'han documentat cinc nivells d'època del Bronze Inicial, i un sisè, possiblement, neolític amb més de 700 restes com ceràmiques, petxines i jaspi de Montjuïc. A més, en un dels nivells del Bronze Inicial s'ha associat a un hàbitat, ja que s'ha identificat una estructura de combustió o llar de foc.
Els sis nivells pertanyen a períodes diferents, però, amb el pas dels anys, s'han amuntegat, tot i que s'ha pogut confirmar que cadascú d'ells està associat a un tipus d'activitat econòmica depenent de l'època. Per exemple, un nivell del Bronze Inicial estaria associat a la recol·lecció de petxines procedents de la pròxima línia de costa, ja que s'han trobat moltíssimes restes d'aquests mol·luscs, que possiblement també els consumien in situ. Un cop les menjaven, segurament les petxines eren tractades i convertides en elements personals decoratius de diferents tipus. D'altra banda, el nivell que podria correspondre al neolític estaria associat al treball del jaspi extret de la muntanya de Montjuïc, on treballaven aquesta pedra per fabricar eines en un altre espai.
Una troballa per casualitat
Barcelona és una ciutat amb segles i segles d'història a les seves espatlles i, moltes restes d'aquesta història es troba a sota dels carrers per on passegem i els edificis on vivim. No és estrany que unes obres descobreixin restes arqueològiques de la ciutat, com de la muralla medieval que envoltava Barcelona, i aquest cop també ha estat així. La troballa de l'important jaciment arqueològic s'emmarca dins la reurbanització dels Jardins de les Hortes de Sant Bertran, un espai es convertirà en un parc urbà de prop 6 000 m² a finals del 2024. Segons ha anunciat l'Ajuntament, els treballs continuen la seva activitat mentre l'equip d'arqueologia treballa en l'anàlisi de les restes prehistòriques, raó per la qual les obres continuaran els mesos següents com estava previst des del principi.