[title]
Catalunya està plena de racons meravellosos que no us podeu perdre amb una gran varietat de paisatges, d'història i d'activitats que no us les acabareu. Dins el gran ventall d'opcions per fer, una que cada cop és més popular és visitar un dels cellers del país i fer turisme enològic mentre descobriu Catalunya. N'hi ha de tota mena, però, si us voleu assegurar que fareu un bon tast de vi, doneu-li un cop d'ull a la llista que ha elaborat Aladinia dels millors cellers de l'Estat, on hi ha dos catalans.
La pàgina web de regals d'experiències ha registrat un augment del 8% en la reserva d'activitats enològiques en un any i ha demanat els seus usuaris que votin quines són les millors per fer un tast de vi, segons la seva experiència. Els resultats han revelat que els Cellers Baroina del Montsant de Cornudella de Montsant, a Tarragona, i el celler Canals & Munné de Sant Sadurní d'Anoia, a Barcelona, són dos dels preferits dels clients que han participat en l'enquesta.
El de Cornudella de Montsant es tracta d'un celler que produeix unitats molt limitades de cada tipus de vi i que té a les seves espatlles fins a 36 medalles d'or i plata dels concursos internacionals més reconeguts. Segons explica Aladinia, la visita comença amb un recorregut per les vinyes velles de Garnatxa dels anys 70 i continua amb una mostra de com s'elaboren els vins Clos d'englora. Pel que fa al tast, els vins van acompanyats d'un petit aperitiu que serveixen per preparar l'estómac pel dinar a la Fonda el Recó, una de les més antigues de Catalunya. El menú es basa en plats elaborats amb productes de temporada i cuina casolana i té un preu de 44,50 euros.
L'altre català dins la llista és el Canals & Munné, un dels cellers més veterans de Catalunya que produeix vi i cava des de 1915. Durant una hora i mitja, els guies de l'espai fan un recorregut per l'equipament i les caves subterrànies, on s'emmagatzemen els vins mentre maduren, a més de mostrar el seu procés d'elaboració. Per acabar la ruta, ofereixen tres tastos diferents per 16 euros amb formatges, llonganissa i patates per acompanyar els vins i, si voleu, us podreu emportar la copa de record cap a casa.
Altres de les millors bodegues de l'Estat
En el conjunt de l'Estat hi ha més de 4.400 cellers, 150 varietats autòctones de raïm plantades i 97 denominacions d'origen protegides. Segons el mateix estudi d'Aladinia, Espanya és el tercer productor de vi del món i, si ens fixem en les comunitats autònomes, Castella-La Manxa és, amb diferència, la que més en produeix. Per aquest motiu, a més dels dos cellers catalans, a la llista dels millors de l'Estat no podien faltar alguns manxecs, així com d'altres punts del territori. Aquestes són els millors del conjunt de l'Estat:
- Paco & Lola, Xil-Meaño, Pontevedra (Galícia)
- Emina Ribera, Valbuena de Duero, Valladolid (Castella i Lleó)
- Los Aljibes, Chinchilla de Montearagón, Albacete (Castella-La Manxa)
- Francisco Gómez, Villena, Alacant (Comunitat Valenciana)
- Protos, Peñafiel, Valladolid (Castella i Lleó)
- Osborne, El Puerto de Santa María, Cadis (Andalusia)
- Regina Viarum , Sober, Lugo (Galícia)
- Vivanco - Briones, La Rioja (La Rioja)
- Palacio de Lerma, Lerma, Burgos (Castella i Lleó)
El mateix estudi també revela que Espanya es trobà al 'top 10' de països amb més consumidors de vi del món, amb una mitjana de 21 litres per persona cada any. Tot això, el país es troba molt lluny del Vaticà, que ocupa la primera posició de la llista amb una mitja de 54 litres de vi anuals per persona (tot i ser només 800 habitants).