Notícies

Així serà l'extraordinari eclipsi total de sol es podrà veure des de Catalunya

Els experts han anomenat aquests anys “la dècada dels eclipsis”, i a Catalunya en podrem viure tres

M. P. Muñoz
Laia Jordà Sánchez
Escrit per
M. P. Muñoz
Escrit per:
Laia Jordà Sánchez
Eclipsi solar total
Foto: Shutterstock | |
Publicitat

Cada dia podem aixecar el cap i veure algunes meravelles astronòmiques com la lluna i els estels –això si la contaminació ens ho permet–, però no sempre podem presenciar alguns dels esdeveniments astronòmics més espectaculars del món. El 8 d'abril del 2024, un eclipsi solar total va enfosquir la part central de Mèxic, els Estats Units i el Canadà durant uns minuts, l’últim que es veurà a l’Amèrica del Nord fins al 2044. A Catalunya, però, no haurem d’esperar tant per veure’n un. El pròxim eclipsi solar previst al territori tindrà lloc el dia 29 de març del 2025, però serà un eclipsi parcial. Per tant, podrem veure algun cop un eclipsi total? La resposta és que sí, però encara haurem d'esperar un any més. 

El 12 d'agost del 2026 la Península viurà el seu primer eclipsi solar total des del 1905; és a dir, que hauran passat 118 anys des de l’última vegada que la Lluna va tapar completament el Sol transformant el dia en nit. Diverses generacions no han presenciat mai aquest fenomen impactant, però no serà el nostre cas, perquè en els pròxims anys s'esperen no un, sinó tres grans eclipsis de sol, el que ha donat peu als experts a anomenar aquest període de temps la “dècada dels eclipsis”. Anoteu les dates i els millors llocs on veure'ls perquè són oportunitats que només passen un cop a la vida.

Eclipsi total del 12 d'agost del 2026

En ple estiu i amb les vacances pel mig, així serà el primer eclipsi total de sol que viurem en més d'un segle a la Península. Serà el 12 d'agost del 2026 al vespre i es podrà veure a través d'una franja des de Galícia fins al País Valencià. La Lluna taparà completament el Sol durant poc més d'un minut, quan els astres seran ja prop de l'horitzó, per la qual cosa es recomana anar a veure'l des d'un lloc sense muntanyes, preferiblement vora el mar.

Eclipse 2026
Foto: eclipse262728.com

Per molt poc, grans ciutats com Madrid i Barcelona quedaran fora del seu radi, però a Catalunya només caldrà que, segons va anunciar el divulgador científic i astronòmic Joan Anton Català a través del seu compte d’X, ens desplacem cap al sud de Lleida i cap a les Terres de l'Ebre. Segons les prediccions, doncs, un dels millors llocs per presenciar aquest espectacular fenomen, que només es podrà veure des de l’Estat i Islàndia, serà el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Si voleu veure aquesta meravella des de llocs privilegiats fora de Catalunya, les millors capitals de la Mediterrània per veure'l seran Castelló de la Plana i Palma. Afanyeu-vos a reservar l'hotel abans no volin.


Eclipsi total del 2 d'agost del 2027

Un any després, en concret el 2 d'agost del 2027, també en les hores del capvespre amb el sol baix (encara més espectacular) tindrà lloc el segon eclipsi de la dècada. Com que serà estiu, serà més fàcil que trobem unes condicions meteorològiques favorables per a la perfecta observació.

Per a aquesta segona oportunitat, ens haurem de desplaçar més perquè el radi de visibilitat serà més curt. Caldrà anar fins a Cadis, Màlaga o Almeria, i també es podrà veure en un 98% en altres capitals d'Andalusia. Ara, que si voleu gaudir-lo de ple, reserveu bitllets per a Ceuta, Melilla o Tànger.

Eclipse 2028
Foto: eclipse262728.com

Eclipsi de Sol anular del 26 de gener del 2028

La dècada ens deixarà un altre fenomen espectacular, un nou eclipsi de sol diferent, l'anular. Com que la Lluna estarà més allunyada de la Terra, no taparà tot el Sol, sinó que deixarà un anell brillant d'aparença ben inquietant. El fenomen tornarà a ser visible des de diferents punts de la Península, que inclouen les Terres de l'Ebre, Tarragona i fins i tot municipis del Baix Penedès. València serà aquest cop una de les capitals més pròximes on tindrem una bona visibilitat. Recordeu, en qualsevol cas, que els elements de protecció són importants per no patir danys a la retina, i no desaprofiteu l'ocasió, perquè el pròxim eclipsi anular que es podrà veure a Catalunya, aquest cop sí a Barcelona, serà ja el 2075.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies
    Publicitat