Notícies

El 55% dels infants i joves catalans viuen en situacions de vulnerabilitat

Segons la Sindicatura de Greuges, un de cada quatre infants a Catalunya en situació de vulnerabilitat no rep cap ajut

Laia Jordà Sánchez
Nens al carrer
Foto: ShutterstockNens al carrer
Publicitat

Com cada any, la Sindicatura de Greuges ha elaborat el seu 'Infome sobre els drets dels infants' que ha mostrat dades tan preocupants com l'augment dels menors en situació de vulnerabilitat a Catalunya. Malgrat que el risc de pobresa infantil es va reduir lleugerament el 2022, del 28,6% al 27,5%, els infants en privació material severa van créixer del 10% a l'11,6% el 2022, prop de 20.000 infants més. En total, el 55% dels infants i joves catalans formen part de col·lectius vulnerables d'atenció prioritària, un percentatge que representa uns 750.000 menors.

L'informe ha posat sobre la taula problemes tan preocupants com la consolidació de la vulnerabilitat socioeconòmica més severa, on el setembre de 2023 hi havia tants infants en aquesta situació com durant tot el 2022. Sense comptar els migrants sols, els infants en situació de desemparament o tutela també han augmentat un 6,8% des de 2021 fins a l'abril de 2023. La situació dels migrants acompanyats encara és més complicada; el setembre del 2023 s'havien atès més que durant tot el 2022, 3.946 i 3.868, respectivament.

La salut mental també empitjora

Les dades també mostren un empitjorament de la salut mental entre els menors. Si analitzem els diversos casos, els infants menys afavorits socialment tenen quasi el doble de probabilitats de patir un trastorn mental que els infants socialment afavorits, un 16,2% i un 9,7%, respectivament. Tot i que els menors de 12 a 17 anys representen el 37,5% de la població de Catalunya, aquest col·lectiu representa el 55,9% dels pacients menors d'edat atesos als centres de salut mental infantil i juvenil. L'atenció dels infants i joves a aquests centres va augmentar un 19% entre 2027 i 2022, i tot i aquest augment, el Síndic denúncia que hi ha grans "dèficits" de cobertura i una baixa intensitat de tractament. 

La violència contra els infants, en augment

Les dades negatives també han inclòs l'increment de les víctimes de violència contra els infants entre 2019 i 2022, un 22,5%, el que representa un total de 1.460 víctimes l'any 2022. En el mateix període, també van augmentar les víctimes de violència domèstica un 22%, 2.187 menors. 

Les queixes i demandes de la Sindicatura de Greuges

Davant els preocupants resultats de l'informe, la Sindicatura de Greuges ha criticat els dèficits i la manca de recursos per atendre aquests col·lectius més necessitats. La institució afirma que hi ha falta finançament i assegura que si s'exclou l'àmbit de l'educació, la inversió és ara inferior a la del 2010. Actualment, un de cada quatre infants a Catalunya en situació de vulnerabilitat no rep cap ajut, i denuncien que la inversió de 50 milions d'euros del xec escolar supera els 35 milions que s'han destinat als ajuts d'escolarització pels alumnes vulnerables. 

El Síndic també ha proposat accions per transformar la situació com un acompanyament intensiu a les famílies amb polítiques de suport i acompanyament als nuclis familiars en situació més vulnerable. Altres propostes han estat definir una estratègia amb actuacions de caràcter comunitari per fer prevenció en l'àmbit de la salut i establir una regulació per fer un ús responsable de la tecnologia, així com prioritzar l'escolarització dels zero als tres anys i una renda per als infants. 

*Consulteu aquí 'Infome sobre els drets dels infants' complet

NO T'HO PERDIS: Què fer a Barcelona al febrer

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat