[title]
El cinema català està en un dels seus millors moments. I no, no només ho diem per l'èxit de pel·lícules com 'Alcarràs', 'La casa en flames' i 'El 47', sinó perquè la representació catalana al Festival de Sant Sebastià d'enguany han arribat a xifres rècord. Segons xifres oficials del departament de Cultura, aquest 2024 hi ha 22 produccions catalanes nominades al festival, la xifra més alta des del 2007, any en el qual van començar els registres. El rècord d'enguany reafirma la tendència a l'alça de l'audiovisual català per quart any consecutiu.
Entre les produccions del nostre país més destacades d'enguany, es troben alguns dels títols dins la secció oficial: 'Los destellos', l'última pel·lícula de Pilar Palomero, que repeteix dos anys després d'estrenar 'La Maternal' a la mateixa secció; i la pel·lícula documental d'Albert Serra 'Tardes de soledad', que explora l'univers de la Tauromàquia. Algunes de les altres produccions que també competiran per la Concha d'Or són: 'El llanto', el primer llargmetratge de Pedro Martín-Calero, protagonitzat per Malena Villa, Ester Expósito i Mathilde Ollivier; i 'Hard Truths', un film de Mike Leigh i coproduït per Mediapro.
Tot i que no ho sabrem fins al pròxim dissabte 28 de setembre, les produccions catalanes que opten al guardó intentaran repetir el va aconseguir Isaki Lacuesta l'any 2018, quan va guanyar el premi amb 'Entre dos aguas'. Lacuesta, però, no era el primer cop que pujava a l'escenari a recollir el reconeixement, sinó que ja ho havia fet set anys abans amb 'Los pasos dobles'. A banda d'aquestes dues pel·lícules, en els darrers vint anys cap altre film català s'ha pogut fer amb el premi més important del festival.
Les produccions catalanes, en auge
En la dècada passada, 140 obres amb una productora catalana darrere i sense tenir en compte la direcció van participar a Sant Sebastià. Ara, només en els últims cinc anys ja ho han fet fins a 83 produccions, una proporció que, malgrat la pandèmia, ja suposa més de la meitat del total de la dècada anterior. En general, en les últimes 18 edicions del festival, s'han presentat 251 obres de productores catalanes i, si ens fixem en els directors, Isaki Lacuesta destaca amb diferència gràcies a les seves vuit nominacions al llarg dels anys amb pel·lícules com 'Los condenados' (Benecé Produccions) i 'Un año, una noche' (La Termita Films).
A Lacuesta el segueixen Isabel Coixet i Jaime Rosales, amdós amb cinc nominacions al llarg de la seva carrera. Els cineastes Agustí Villaronga, Cesc Gay i Elena Trapé també els segueixen de molt a prop, amb quatre llargmetratges cadascun al festival en aquest període.
Si els directors catalans cada cop tenen més renom, les productores del país fa anys que ja es troben en aquest camí. Mediapro és, amb diferència, la que ha aconseguit seleccionar més produccions, un total de 16 entre el 2007 i el 2024. Del total, cinc duen el segell de la seva marca The Mediapro Studio: 'Llach: La revolta permanent' (2007), 'Vicky Cristina Barcelona' (2008), 'Spain in a Day' (2016) i 'Fe de etarras' (2017). A l'edició d'enguany, la productora torna a apostar pel cinema nacional amb 'Celeste', d'Elena Trapé i 'Hard Truths', de Mike Leigh. A Mediapro li segueix Arcadia Motion Pictures, amb deu peces; Eddie Saeta, amb nou; i Escándalo Films, amb 8; i Setembro Cine i A Contracorriente Films, amb set.