Notícies

El colmado més antic de Barcelona obre la seva segona botiga (126 anys després!)

Hi trobareu, cada dia de l'any, una selecció d'embotits gurmet tallats a mà, conserves, vins i formatges artesans

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Colmado Múrria
Foto: Colmado MúrriaColmado Múrria
Publicitat

A la cantonada de Roger de Llúria amb València hi trobareu el Colmado Múrria, el més antic de Barcelona en actiu: obert d'ençà del 1898, la família Múrria el va adquirir mig segle després. I van fer molt bé la feina: de ben jove, en Joan Múrria se'n va fer càrrec, i el va convertir en el paradigma de la botiga de producte gurmet de Barcelona, gràcies al seu instint gastronòmic i comercial, selecte i viatger (el 2022 el va refundar com a colmado amb un restaurant a càrrec de Jordi Vilà). 

Múrria va visitar les capitals europees per portar a Barcelona productes poc o mai vistos a la ciutat, com foie, salmó, rilletes o xampany francès (per no parlar de l'afecte amb què han mantingut l'exquisida façana modernista que la converteix en una de les cantonades més icòniques de Barcelona). I avui, Múrria obre la segona botiga de queviures de la nissaga: Colmado Múrria - Time Out Market, al Time Out Market del Port Vell, aixeca la persiana 126 anys després

El més interessant del Colmado Múrria és que és l'únic establiment del mercat gastronòmic on "es compagina la degustació i la venda de producte. El client veu, tasta, compra i s'ho endú, i amb aquesta mena de producte és allò que interessa", explica en Joan Múrria. A l'Example disposen d'un centenar de formatges seleccionats, per exemple, i d'un celler impressionant. Al Port Vell han fet "una tria del millor producte, no necessàriament el més car, però sí el millor d'un ampli ventall gastronòmic català, que és el que ens interessa a Barcelona", explica Múrria. 

Colmado Múrria: la diferència rau en el tall!
Foto: Irene GalindoColmado Múrria: la diferència rau en el tall!

Un dinar o un sopar aquí? Començaria per "unes bones conserves de marisc, catalanes o del cantàbric, seguiria per uns formatges artesans seleccionats per nosaltres, una secallona del Pallars, una sobrassada excel·lent del Berguedà, un foie gras que preparem nosaltres amb torradetes, pernil ibèric i algun gran vi català, i per acabar cava, xampany o unes galetes Birba", relata Múrria. 

Un bon tall a mà millora l'aroma i el sabor del producte

La paraula clau és artesania. Un pilar del Múrria són els anys de relació amb proveïdors "que treballen d'una manera molt digna i molt regular, artesans del producte alimentari amb molta sensibilitat que han aconseguit una alta qualitat en tot. Això fa que hi hagi una alta exigència en el trinomi de productor, botiguer i client", diu, orgullós. Per cert, el Colmado Múrria és un salvavides: cada dia de l'any, de 10 a 24 h, podeu acostar-vos al Múrria del Market i convertir un sopar improvisat en una festa major.

Joan Múrria al Colmado del Time Out Market Barcelona
Foto: Time Out Market BarcelonaJoan Múrria al Colmado del Time Out Market Barcelona

Un bon exemple del valor diferencia aquí rau en el tall de l'embotit i el formatge, que fan a mà. "El tall s'està perdent, a les botigues ara t'ho venen tot envasat al buit", es lamenta Múrria. No és que una màquina no faci un bon tall, "però tallat a mà i amb ganivet, per un bon professional, millora el gust i la textura del producte. La gràcia de tallar-lo a mà és que el producte desprèn uns aromes que en l'altre cas no afloren"

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona   

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat