[title]
Fa deu anys, Barcelona veia néixer un nou museu. En un edifici nou de trinca, s'hi aplegaven col·leccions que fins aleshores estaven escampades en diversos museus de la ciutat. Les arts decoratives, arts tèxtils, arts gràfiques i d’indumentària, totes sota un mateix sostre i un mateix concepte: el disseny. Durant aquests deu anys, el DHub ha rebut més de 2,5 milions de visitants, ha acollit 58 exposicions i s’ha consolidat com l’epicentre del disseny i de les indústries creatives de la ciutat. Ara vol celebrar l'aniversari amb una jornada de portes obertes durant els dies 14 i 15 de desembre.
Durant aquest cap de setmana, el públic podrà visitar les exposicions temporals i permanents que acull el museu, a més d'una nova instal·lació lumínica que s'ha instal·lat aquesta setmana a l'interior de l'edifici. Les 3 exposicions permanents que faran portes obertes son 'Objectes comuns. Històries locals, debats globals', 'El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015)', i 'Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. (1980-2003)'. També s'hi poden visitar quatre exposicions temporals: 'L'Oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar', '100 objectes d'IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON', 'La producció de l'alteritat' i 'Inspired in Barcelona: Terra Rossa'.
'Constel·lacions', inaugurada aquesta setmana
Durant el cap de setmana, els visitants també podran gaudir de 'Constel·lacions', una instal·lació que il·luminarà el vestíbul principal de l’edifici. L’escultura està formada per una cinquantena de boles il·luminades sostingudes per varetes de fins a 4 metres d’alçada i representa un arbre de llums que simbolitza el conjunt de disciplines del disseny que conviuen dins el DHub. La intensitat dels llums de l’edifici disminuirà a la nit per ressaltar aquesta gran escultura il·luminada, visible des de la façana del carrer Àvila. Alhora, 'Constel·lacions' tindrà una rèplica en miniatura a l’entrada de la plaça de les Glòries.
Com serà, el futur d'aquest museu?
El 2024 ha sigut un any de canvis pel DHub. Més enllà de continuar amb la programació d'activitats educatives, tallers, jornades, debats, conferències i festivals, el museu ha inaugurat enguany una botiga i llibreria dedicada al disseny i un espai annex, el Cub. També s'hi han començat a veure noves propostes expositives que semblen indicar cap on anirà aquest museu des que José Luís de Vicente n'està al capdavant. Per gaudir de la nova mostra permanent del DHub, però, caldrà esperar al 2025. De moment sabem que durà el nom de 'Matter Matters. Dissenyar amb el món', estarà comissariada per Olga Subirós, i reflexionarà sobre els grans reptes del disseny actual i futur en un moment crític per l’escassetat de matèries primeres. A més, el 2025 també viurem la recta final de les obres de la plaça de les Glòries dotaran l’edifici d’una nova centralitat, amb la construcció d’una sortida del metro a l’interior del DHub.