[title]
El dia més surrealista del Festival Grec més estrany que hem viscut. Si diumenge els espectadors van acudir als teatres sense saber si podrien assistir als espectacles, dilluns va passar més o menys el mateix però multiplicat per deu. Per una banda, la confusió per les declaracions de l'Ajuntament i l'organització a favor de la continuïtat i la seguretat. De l'altra, perplexitat davant de la falta de resposta del Procicat i el Departament de Salut que havien d'autoritzar les funcions després d'un cap de setmana d'estira-i-arronsa polític. El comunicat amb el permís va arribar –amb termes molt ambigus– passades les 19 h, quan ja corrien espectacles i activitats des de feia una hora.
📣Comunicar-vos que a hores d’ara el #GrecFestival pot seguir endavant amb la seva programació, això inclou també els espectacles previstos per avui.
— Grec Festival Bcn (@grecfestivalbcn) July 20, 2020
Esperem que gaudiu del festival com heu fet fins ara, amb il•lusió i responsabilitat. https://t.co/Sx6t90dbwO pic.twitter.com/9xe1YY6oYW
L'autorització del Procicat no va aplacar les ganes de protesta. Paral·lelament a l'inexplicable i allargassat silenci administratiu, professionals i espectadors van seguir les mobilitzacions encetades ja divendres a través de xarxes amb el hashtag #culturasegura.
De forma espontània, dilluns es va organitzar una concentració a les portes del Teatre Grec a les 20.30 h amb el lema 'Jo avui vaig al Grec', amb consignes sobre la seguretat dels espectacles i molta indignació pel menysteniment rebut. Les protestes denunciaven el greuge comparatiu que rebia el sector de la cultura respecte d'altres activitats menys normativitzades. Des d'alguns perfils a xarxes es crida a repetir avui dimarts a la mateixa hora noves protestes a la plaça Sant Jaume.
Auditoria en marxa
Pel que sembla, la tempesta ja ha passat. El Festival Grec –també el Cruïlla, Fes Pedralbes i els concerts de Sala Barcelona– poden continuar endavant. Però la sensació de descontrol no ha fet cap bé al llarg del cap de setmana. Malgrat que els festivals han treballat i treballen de valent per explicar les condicions segures que s'imposen –algunes amb paràmetres de l'antiga fase 2–, el resultat d'aquesta minicrisi és una mica més d'incertesa jurídica que no projecta bones vibracions als escenaris de reobertura general que s'hauran de donar a partir de setembre.
Avui dimarts, el director del Grec, Francesc Casadesús, ha anunciat en roda de premsa que una auditoria repassarà la seguretat dels espais del festival, i es mostra convençut de les condicions òptimes de totes les sales (amb l'excepció del Jamboree, que ja ha cancel·lat els dos concerts que restaven). Pel que fa a la jornada d'ahir, reconeix que "no ho vam comunicar bé i a temps, però vam tenir la resposta [del Procicat] molt tard. Malgrat tot, el públic va respondre, i això és perquè nota que les condicions són segures. La prova és que els teatres ahir estaven plens".