Notícies

El Grec 2020 en 7 viatges: guia de la programació del festival

Una brúixola per orientar-se entre la programació de l'edició més atípica del festival d'estiu de Barcelona

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

1 - Viatge de retorn al centre de l’escena

Un llarg viatge grec com el d’Ulisses, que acaba a casa. El retrobament amb les butaques i els espais, amb el contacte familiar: 'A tocar!' proclama l’espectacle inaugural de Baró d’evel, els pallassos que riuen de les desgràcies, i la bufona, Angélica Liddell, amb el privilegi de blasmar puritans a 'The scarlet letter'. I 'No passa cada dia que algú ens necessiti', títol de Carme Portaceli per al seu espectacle-festa, el retrobament dels artistes amb la seva essència, el públic. Tornar al teatre és recuperar els viatges que no hem fet: pujarem el mite de l’Everest amb l’Agrupación Señor Serrano, ens perdrem pel saqueig de l’Amazones amb Azkona & Toloza i amb les lectures de Sergio Blanco agafarem la barca de Caront. Amb el circ passarem de l’Hades al cel, perquè la Compagnie XY demostrarà que els humans poden volar, o doblegar ferro com fa Joan Català a 5.100 m/s, i que poden passar per un 'Estat d’emergència' –l’espectacle col·lectiu de Joan Ramon Graell– sense parar mai de crear. Benvinguts de nou.

Angélica Liddell - The Scarlet Letter
Angélica Liddell - 'The Scarlet Letter'Foto: Festival Grec

2 - Un viatge per l’espai

Crear és com “anar d’aventures, sense mapes ni brúixoles”. Així pensava la dansa Pina Bausch i també part del Grec d’enguany, que surt de les sales per visitar museus. Mal Pelo explotaran la seva barroca relació amb Bach –quartet de corda inclòs– al gòtic Museu Marítim. El surrealisme de Buñuel serà la navalla que La Veronal farà servir per tallar l’atmosfera elefantíaca de la Sala Oval del MNAC. Surten també de la zona de confort diversos coreògrafs programats al MACBA, els Peeping Tom enfrontats a l’espai del Teatre Grec i l’impossible trio creatiu format per les performers La Ribot i Mathilde Monnier i el director Tiago Rodrigues. Les instal·lacions-espectacle seran un altre punt de fuga: Cabosanroque invoquen els 'Dimonis' de Verdaguer al Born CCM i Sílvia Delagneau investigarà 'El sexe dels fongs' en funcions d’un espectador al TNC. En l’escala dels petits objectes manipulats trobarem Jomi Oligor –també al TNC– i el més nou de Xavier Bobés –'Corpus'– que veurem a la Pedrera. Aventures en l’espai.

La Veronal, assaig de 'Sonoma'
La Veronal, assaig de 'Sonoma'Foto: Albert Pons

3 - Viatge musical

La música ens fa viatjar, però és que la música mateixa també és viatgera. Posem per cas Omara Portuondo (8 de juliol), que ens visitarà al Teatre Grec amb ritmes antillans quan és a punt de fer 90 anys i –atenció– potser ja no tornarà a actuar a Barcelona. O Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida, que ens portaran records del Japó amb la presentació al Lliure de Montjuïc del seu nou disc, 'MA. Live in Tokyo' (27 i 28 de juliol). I què us sembla un viatge al Río de la Plata amb la Nit de Tango de Marcelo Mercadante Sexteto (9 de juliol), amb Miguel Poveda de veu convidada? Hi ha viatges més propers, com el que fa l’últim disc dels Manel (7 de juliol), 'Per la bona gent', per la història de la cançó catalana, i d’altres de lluminosos com els que es fan 'Vers la llum'. Aquest és el títol del concert que ofereix l’Orquestra Simfònica del Liceu al Palau de la Música (20 de juliol), on sonaran les simfonies 'Júpiter' de Mozart i 'Cinquena' de Beethoven, amb l’acompanyament performàtic d’Eulàlia Valldosera.

Omara Portuondo
Omara PortuondoFoto: Johann Sauty / Festival Grec

4 - Passatge a Llatinoamèrica

'El viaje a ninguna parte' de Fernán Gómez suggeria que el trànsit dels còmics no porta enlloc i, tot i això, no es pot aturar. Amèrica Llatina havia de ser la protagonista del Grec abans que les fronteres es fessin més espesses. Part del viatge se salvarà en formats diversos. Les pantalles, per exemple, permetran conversar i veure obres i assajos del director argentí Daniel Veronese (10 i 11 de juliol). Gabriel Calderón i Manuela Infante, dos dels directors xilens que també oferiran a distància una mostra del seu treball. La directora Chaska Mori va transformar en teatre el seu treball audiovisual sobre les injustícies de la societat peruana, i ara l’obra fa un pas enrere per mostrar-se en la pantalla de la sala Badabadoc (16 de juliol). L’exili argentí de Miguel de Molina agafarà forma de radioteatre a la Sala Fènix (13 de juliol) i la lectura de l’obra 'Tránsito' a La Gleva (15 de juliol) contrastarà la idea de transsexualitat entre les dues ribes de l’Atlàntic. Viatjar arreu sense moure’s de la ciutat.

Daniel Veronese
Foto: Alejandra Carbajal

5 - El passaport de la paraula

A conseqüència de les limitacions d’aforament per raons sanitàries, molts espectacles ja han exhaurit entrades. Perquè tothom pugui tenir el seu viatge s’ha ideat el Grec en obert, un cicle de programació que inclou formats pensats per superar les limitacions d’aforament, des de retransmissions televisives d’espectacles fins a idees més innovadores com 'Sodoma.cat 120 jornades dins' de Roger Bernat i Núria Martínez-Vernis, una proposta online de 12 hores de durada. Una altra iniciativa reconvertida del confinament és Poeta de guàrdia, un consultori telefònic amb lectures de poemes que estarà operatiu entre el 6 i el 17 de juliol. Dinamitzat pels escriptors Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales, comptarà amb les veus d’intèrprets com Lluís Soler, Sílvia Bel i Anna Alarcón, que sadollaran en 10 minuts qualsevol dèria literària, sempre de forma gratuïta però amb reserva de cita prèvia. Possibles aventures, també, sense sortir de casa.

Això ja ho he viscut
Lluís SolerFoto: Maria Dias

6 - A peu per Barcelona

Atenció 'flâneurs', tan senzill com descarregar un podcast i descobrir la ciutat amb un seguit de rutes comentades: el novel·lista Martí Gironell ens guiarà per la Barcelona literària més americanitzada, diversos autors transformaran el Raval en Bogotà en la ruta 'La noche sin tiempo' i Lali Àlvarez ens proposa visitar el Jardí Botànic per reconnectar-nos amb el planeta. Prepareu les vambes.

Més a barcelona.cat/grec/grec-en-obert

Lali Álvarez
Lali ÁlvarezFoto: Lali Álvarez

7 - Viatge en el temps

Algunes companyies accepten el repte de presentar propostes amb poc marge d’assajos i altres transitaran fins a dates més propícies. La nova branca el festival –De Grec a Grec– permetrà veure obres des del setembre fins a l’edició 2021. És el cas dels nous treballs de Denise Duncan, Josep Maria Miró i Àlex Rigola, entre molts d’altres. No arrisquem si diem que serà el Grec més llarg de la història.

Més info a barcelona.cat/grec/de-grec-grec

NO T'HO PERDIS: 10 edificis d'arquitectura singular del patrimoni de Barcelona

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time Out Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat