[title]
Arriben les festes de La Mercè i els museus, centres d’art i altres espais culturals de la ciutat es vesteixen amb les seves millors gales per celebrar-ho. De fet, molts edificis ofereixen jornades de portes obertes, entre els quals hi ha el MACBA. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona, però, no només permetrà entrar gratis a les seves exposicions, sinó que oferirà unes especials visites a espais restringits de l’Edifici Meier i el seu voltant.
L’accés a aquestes zones que normalment no obren al públic forma part d’un nou model de visites guiades anomenades ‘MACBA des del cel’. Com el seu nom indica, aquest tipus de visita ofereixen la possibilitat de contemplar el museu i la ciutat des d’un punt ben alt: el de la Torre Mirador del Centre d’Estudis i Documentació. Les vistes des de la Torre permeten resseguir amb els ulls els carrers laberíntics del Raval, però també distingir on eren les muralles de Barcelona, la façana marítima, les Drassanes, Montjuïc i alguns campanars de la part gòtica de la ciutat.
La visita es completa amb l’accés a dos espais més, que també tenen valor històric. Un d’ells és el conjunt arquitectònic del Convent dels Àngels, del qual se’n podrà conèixer la història i el seu vincle amb la ciutat: des dels seus orígens com a allotjament d’una comunitat de terciàries dominiques fins al present, passant per la confraria on la predicadora Isabel de Josa i Cardona hi promovia activitats de caràcter assistencial. I l’altre és la Capella dels Àngels, rebatejada com a Capella MACBA, una construcció de la segona meitat del segle XVI, que actualment acull projectes artístics de tota mena, però que havia sigut una església i també un magatzem de ferro. Només el dia de La Mercè, el dimarts 24 de setembre, les visites ‘MACBA des del cel’ seran gratuïtes (cal, però, fer reserva prèvia) en els següents horaris: 11 h, 12.30 h, 16.30 h, 18 h, 19.30 h i 21 h.
A part, les celebracions de la Mercè coincidiran amb la festa de clausura de l’exposició de Jordi Colomer al MACBA, on s’hi ha aplegat l’obra d’aquest artista des dels anys vuitanta fins a l’actualitat, en els seus diversos formats: escultures, collages, fotografia, vídeo, instal·lacions, etc. Una part important de l’obra de Colomer són les accions en viu, i així es clourà la seva exposició: el dia de la Mercè, els gegants de Jordi Colomer tornaran a sortir la plaça dels Àngels. Aquests gegants són part d’una peça titulada ‘El Balcó’, en què l’artista va treballar conjuntament amb els nois i noies del Casal dels Infants del Raval en el disseny i construcció dels ninots, que ballaran per última vegada a la façana del museu.
Sense necessitat de fer reserva prèvia, el públic que s’acosti al MACBA per les portes obertes podrà visitar gratis les altres exposicions que hi ha a l'interior, com la retrospectiva de l’artista, poeta i activista feminista Mari Chordà. I per aquells qui vulguin aprofundir en alguna de les mostres, hi haurà visites dirigides per artistes i investigadors que es poden reservar prèviament.