[title]
L’olor de mantega i sucre fregit va acompanyar la deliberació del jurat. A pocs metres, un grup de curiosos seguia un taller sobre l’elaboració de xuixos, el dolç de massa fregida i farcida de crema que és el gran emblema de la pastisseria de Girona. En la seva cinquena edició, el concurs El Millor Xuixo del Món ja té veredicte: el millor xuixo del 2025 es fa a la passtisseria Trias de Santa Coloma de Farners.
Joaquim Trias, quarta generació de la pastisseria Trias (Carrer del Centre, 45. 972 84 00 77) ha estat el guanyador del certamen amb una proposta que ha destacat per la qualitat de la crema, el punt de fregit i la textura de la massa. La pastisseria, fundada el 1908, s’incorpora així a la llista d’establiments reconeguts en aquest concurs creat el 2018 pel periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós. El jurat, dirigit per Olivier Fernández, de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, ha comptat amb noms com Assumpció Puig, neta de l’inventor del xuixo, el xef Pere Massana i els periodistes Tana Collados i Fernando Toda. Entre tast i tast, han avaluat criteris com l’esponjositat, el fullat de la massa i l’equilibri entre crema i fregit.
El concurs, obert a pastisseries, fleques i restaurants amb punt de venda al públic, posa en valor aquest clàssic de la rebosteria catalana. En edicions anteriors, han estat reconeguts establiments de Banyoles, Santa Perpètua de Mogoda, L’Escala i Barcelona. Aquest any, el premi viatja cap a la Selva, confirmant que l'entusiasme pel xuixo continua ben viu i amb un futur prometedor. Ull, que el guardó és poderós: guanyar el premi de millor xuixo del món fa que cues expectants per saber si el cruixit de la massa i la dolçor de la crema està a l'altura de les circumstàncies propulsin les vendes, com van poder comprovar a la pastisseria Triomf de Poblenou, que arran de l'èxit van haver d'expandir la producció i varietat de xuixos.
NO T'HO PERDIS: Les millors pastisseries de Barcelona