Notícies

El Monestir de Pedralbes recupera el seu hort medieval

L’objectiu és conrear espècies pròpies de l’Europa medieval en aquest monestir de Barcelona

Escrit per
Meritxell Palou
Publicitat

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes inaugura l’Hort Petit, l’hort medieval del museu. Es tracta d'un recinte emmurallat de 3.000 metres quadrats d'on es treien les hortalisses per les religioses que vivien al monestir des de la seva fundació, l'any 1327, fins a finals del segle XX. El projecte que va començar el 2017 culmina amb l'objectiu de recuperar l'ús original de l'espai.

Amb la primera fase del projecte acabada, s'han obert dues de les quatre parcel·les que tindrà l'hort. La intenció d'obrir aquest nou espai del museu és promoure valors i actituds relacionats amb la cura del medi ambient i dinamitzar la cultura a través del treball cooperatiu i inclusiu.

L'Hort Petit del Monestir, tal com l’anomenen les religioses, cultivarà espècies pròpies de l’Europa medieval. Així doncs, l'hort no inclou les espècies que van arribar d’Amèrica després del 1492, com les patates, els tomàquets, el blat de moro o les maduixes.

El fet de recuperar l'hort des d'una perspectiva històrica ha suposat un extens estudi des de diferents disciplines històriques, per a poder reproduir un hort medieval de manera fidel. La primera parcel·la té 283 metres quadrats i s’hi han sembrat productes de fulla verda, com els espinacs o els enciams. La segona parcel·la té 290 metres quadrats i està dedicada a l’agricultura extensiva, amb plantes lleguminoses com pèsols, llenties i cigrons. 

A més de cultivar aliments, l'hort és un laboratori on s'experimentarà amb tècniques medievals de cultiu. També és una aula: s’hi pot aprendre a sembrar, plantar, regar i recol·lectar i a reconèixer les diferents espècies de vegetals i conèixer el cicle de vida de les plantes. A més, està pensat com a espai de protecció ambiental i com a projecte social, ja que es col·labora amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

NO T'HO PERDIS: 10 jardins i espais verds amb encant de Barcelona

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat