[title]
El parc de la Ciutadella de Barcelona tindrà més portes per millorar la connexió amb la ciutat. És una de les accions incloses en el Pla director municipal per a l'emblemàtic parc de la ciutat, segons ha avançat 'El Periódico' i ha confirmat l'ACN, que ha consultat el document. El pla director que ha enllestit el govern municipal té entre els principals objectius "augmentar la permeabilitat del parc" i "fomentar la continuïtat" dels eixos de la ciutat que hi arriben per facilitar la mobilitat dels vianants i dels veïns. El pla també preveu reurbanitzar els entorns del parc i construir una passera a la platja de vies de l'Estació de França per facilitar l'apropament amb el litoral de la ciutat.
L'objectiu és que la Ciutadella sigui un "parc urbà del segle XXI", destaca el govern municipal. Un dels principals reptes del pla director és convertir el recinte en un espai més permeable al teixit urbà, ja que ara es produeix una desconnexió entre barris, amb 1.400 metres de mur sense portes (recinte del Zoo). A més, el mur limita la cobertura del transport públic, amb parades de metro, tramvia i autobús i estacions de tren al voltant del parc.
El parc té ara una porta de ciutat i cinc a l'entorn, una d'elles residual. El pla preveu obrir-ne més, amb un nou accés des de l'avinguda Meridiana i una al carrer de Wellington. A més, preveu el tractament del mur del passeig de Circumval·lació, la permeabilització del mur del carrer de Wellington i una passera a l'esplanada de vies. Aquesta és una solució, defensa el govern municipal, que no fa triar "entre l'estació i la connexió de la Ciutadella amb el mar", sinó que "fa compatible les dues".
El pla director també preveu reurbanitzar els entorns: el carrer de Wellington entre la Ciutadella i el parc de l'Estació del Nord; del passeig de Circumval·lació i del passeig de Picasso i l'avinguda del Marquès de l'Argentera. També projecta altres actuacions com la reforma de la vorera del passeig de Pujades; de l'entorn de la Cascada Monumental o un carril bici a curt termini pel passeig de Picasso, entre altres.
Ciència i patrimoni
El consistori també vol rehabilitar els equipaments patrimonials i escultòrics del parc. Entre altres actuacions, ja s'estan rehabilitant les estructures de l'Hivernacle i el Museu Martorell. Es preveu que les obres al que és el museu més antic de la ciutat acabin aquest mes.
Una altra de les fites que planteja el document és vincular-lo a la ciència i el coneixement aprofitant els nodes que té a l'entorn com el campus universitari de la Universitat Pompeu Fabra i el Mercat del Peix, que albergarà diversos centres de recerca per convertir-se en un hub de recerca.
El govern municipal ja ha iniciat actuacions de protecció i conservació dels espais verds, amb un pressupost de prop de 5 milions d'euros (MEUR). Ara bé, la majoria de les accions del pla director, presentat quan falten pocs mesos pel canvi de mandat, s'hauran de desenvolupar en els anys vinents.
NO T'HO PERDIS: 10 jardins i espais verds amb encant de Barcelona
Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat