Notícies

El Poble-sec tindrà un innovador edifici de fusta destinat al lloguer social per a joves

L’equipament es construirà en pocs mesos i inclourà quatre pisos de 50 m² a preus assequibles

Laia Jordà Sánchez
Redactora
habitatges fusta poble-sec
Foto: Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Independitzar-se s’ha convertit en un objectiu gairebé impossible per a una gran part de la població jove. La crisi de l’habitatge al país és una de les problemàtiques de les quals més es parla en els darrers mesos i diumenge passat, 13 d’octubre, dues manifestacions multitudinàries van omplir els carrers de Barcelona i Madrid sota el lema “S’ha acabat. Abaixem els lloguers”. En mig d’aquesta situació, l’Ajuntament acaba d’anunciar que Barcelona tindrà una iniciativa pionera per oferir als joves una opció d’habitatge més assequible i sostenible. 

El consistori ha signat un contracte de col·laboració amb WikiHousing, un projecte que ha dissenyat un edifici experimental de quatre habitatges a través d’un sistema de mòduls prefabricats de fusta. L’equipament s’instal·larà al barri del Poble-sec, concretament al solar que es troba al número 38 del passeig de l’Exposició i que el consistori ha cedit per dur a terme el projecte. Però, en què consisteix, exactament? La iniciativa vol construir un edifici de quatre plantes format per un innovador sistema de mòduls de fusta que es muntaran en sec al mateix solar, un model que permet construir de manera més ràpida, ecològica i inclusiva. En principi, la instal·lació començarà durant el primer trimestre del 2025 i es preveu que finalitzi al cap de pocs mesos.

Un cop acabat, l’edifici tindrà quatre habitatges de 50 m² i amb un preu de lloguer més assequible que el d’un pis convencional de les mateixes dimensions, tot i que encara no s’ha anunciat una xifra concreta. El que sí que s’ha fet públic és el model de finançament de la iniciativa. Amb la cessió del terreny, l’Ajuntament cobrirà el 46% del cost total del projecte i incorporarà els quatre pisos a la borsa d’habitatge protegit de la ciutat.

habitatges fusta poble-sec
Foto: Ajuntament de Barcelona

Una iniciativa de joves per a joves

Tot i que ara s’ha fet públic el conveni de col·laboració, el projecte va començar el 2021 amb l’impuls de la fundació BIT Habitat, que el va seleccionar dins el marc de la convocatòria La Ciutat Proactiva. Des del moment de la seva elecció, més d’un centenar de joves han participat en un procés participatiu de codisseny i autoconstrucció DIWO (do it with others) durant el qual han elaborat el prototip a escala real d’un dels futurs habitatges.

Els edificis de fusta a Barcelona

Malgrat ser una iniciativa innovadora pel que fa a l’habitatge per als joves, els edificis de fusta van arribar a Barcelona fa uns anys. El passat 2022, l’Ajuntament va anunciar que la ciutat tindria l’edifici de fusta més alt de Catalunya al districte de Sant Martí. Un any més tard, les obres van donar el tret de sortida a la construcció de l’equipament de 42 habitatges socials al número 487 del carrer Pallars. L’edifici, però, no és l’únic que s’aixecarà a Barcelona, sinó que forma part d’una promoció de tres edificis de fusta més i un de metall, tot ells de lloguer assequible.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de benestar

    Últimes notícies

      Publicitat