[title]
L'Isaac Castelló i la Pilar Martínez ja han tastat el resultat del seu últim experiment: whisky 100% català. Per desgràcia (i per llei) aquest producte no arribarà al públic fins al 2024, quan la beguda hagi estat envellint, com a mínim, durant tres anys. Això sí, no caldrà esperar un any per confirmar que el whisky de la destil·leria Licors Quevall és el primer elaborat a Catalunya d'inici a fi. I no només això; la destil·leria de Llançà és una de les poques que fa el seu propi ordi: a tot el món n'hi ha menys de deu.
Per tal de fer whisky cal tenir a mà tres ingredients: aigua de font, malta d'ordi i llevats. L'ordi català s'utilitza generalment per fer pinso per a animals a causa del seu alt contingut de proteïna. El que s'empra per fer whisky ha de tenir més sucre, i a Catalunya és molt escàs. Les característiques d'aquest tipus d'ordi ha dificultat fins ara la creació d'un whisky elaborat només amb productes de la zona. I aquí tenim el repte per a Quevall: ¿com podem fer whisky català sense un dels ingredients essencials?
La resposta és que, tot i que n'hi ha molt poc, a Catalunya hi ha ordi. I per transformar-lo en malta d'ordi –és a dir, fer el procés de maltar– cal assecar-lo. El que es fa normalment és abrasar-lo en cremadors, però és un procés tan altament costós i poc eficient que els de Llançà van pensar en una altra via: maltar l'ordi dins d'un bombo amb uns emissors d'infrarojos concrets. D'aquesta forma, poden obtenir malta d'ordi amb menys espai i d'una forma molt més sostenible.
Quevall ha aconseguit un sistema eficient per maltar l'ordi: amb infrarrojos!
A Espanya també són els primers a fer tot el procés ells mateixos i, és possible que també siguin pioners a Europa. Amb el seu sistema, asseguren que el whisky té ja un gust "característic" de Licors Quevall i és, en gran part, per la forma en què envelleixen el seu destil·lat. A Irlanda i Escòcia ho fan en botes de xerès i aquí Licors Quevall utilitza botes de vi ranci. A grans trets, expliquen els destil·ladors, són la mateixa cosa: "vi blanc oxidat que es pica a propòsit". En el procés també fan servir altres botes com ara la de mistela, un producte més de proximitat i original de la zona, i asseguren que tenen la intenció de provar altres botes i mètodes. L'objectiu no és cap altre que aconseguir que el seu whisky sigui, no només el primer, sinó el millor del territori.