Notícies

El primer museu a l’aire lliure de Barcelona obrirà el 2026 (tindrà 2.000 m² i serà gratis)

L’espai exposarà materials i altres elements relacionats amb la geologia i les ciències de la Terra

Laia Jordà Sánchez
Redactora
jardí geològic
Foto: Ajuntament de Barcelona
Publicitat

Us imagineu Barcelona sense els seus meravellosos museus, galeries i espais artístics? Nosaltres tampoc. L’oferta cultural de Barcelona és gairebé interminable i això és, en part, gràcies a les desenes d’exposicions que canvien i apropen propostes noves als barcelonins i barcelonines. Ara, però, no caldrà que us apropeu a un d’aquests espais per gaudir d’una exposició d’art, sinó que ho podreu fer mentre passegeu pel carrer. L’Ajuntament de Barcelona ha confirmat l’aprovació del Jardí Geològic, un projecte que es convertirà en el primer museu a l’aire lliure de la ciutat. 

Segons ha avançat el consistori, el Jardí Geològic s’ubicarà al carrer de Menéndez y Pelayo, entre Martí Franquès i l’avinguda de Joan XXIII, al districte de les Corts. Malgrat que serà propietat de la Universitat de Barcelona (UB), el museu serà d’accés públic i gratuït i tindrà una superfície de 1.830 m². Però, què s’hi podrà veure, al museu? Doncs el Jardí Geològic acollirà diferents espais educatius i de divulgació que exposaran materials naturals i altres elements informatius que aproparan la geologia i les ciències de la Terra a tothom que hi passi. Cal recordar que, a més de ser un museu públic, l’espai també funcionarà com a zona destinada als treballs d’investigació i docència de la UB. 

El projecte forma part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació Barcelona, que pretén la “desconcentració de l’oferta turística a la ciutat”, i es finançarà amb 1,2 milions d’euros del Fons Next Generation. Malgrat que tenim moltes ganes d’estrenar-lo, haurem d’esperar fins a l’any que ve, perquè les obres començaran a l’estiu i tindran una durada d’uns sis mesos.

jardí geològic
Foto: Ajuntament de Barcelona

Els quatre espais del museu

Com en un museu convencional, el Jardí Geològic també estarà dividit en diferents espais que, en lloc de sales, estaran diferenciats sense barreres i a l’aire lliure. El primer es tracta d’“El temps geològic”, un recorregut construït amb diferents tipus de pedres formades durant els últims 500 milions d’anys. A més, cada material estarà relacionat amb l’etapa temporal a la qual correspon perquè els visitants puguin fer una mena de viatge en el temps de forma cronològica. “La Terra” serà el segon espai, que exposarà l’estructura interna del nostre planeta amb una mostra de les capes del globus terrestre, construïda amb materials representatius.

El penúltim espai serà “El mur geològic-Tall Ecors”, una zona on hi haurà representat un tall de l’escorça terrestre al nostre territori perquè tothom que s’hi acosti pugui descobrir com és l’estructura interna del subsol. El quart i últim espai serà l’anomenat “Aplicacions i processos”, que buscarà explicar les aplicacions de la geologia i els materials naturals al llarg de la història de la humanitat. Per aconseguir-ho, s’exposaran roques relacionades amb la formació dels minerals que han tingut un paper fonamental en el desenvolupament de la nostra societat fins a l’època actual.

jardí geològic
Foto: Ajuntament de Barcelona

NO T'HO PERDIS:Els museus de Barcelona que obren gratis el diumenge

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona 

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat