[title]
Segur que en el vostre 'feed' de Tiktok alguna vegada us ha aparegut un noi que toca el piano en diferents espais públic. De fet, hi ha diferents usuaris que pengen aquest tipus de contingut, però ens referim al compte @friqtao, que acumula més de tres milions de seguidors dins la plataforma. El cas és que aquest jove interpreta cançons conegudes dins la xarxa, com 'Congratulations' de Mac Miller i 'Good day' de SZA, en diferents llocs públics on hi ha un piano, com ara un centre comercial, en una estació de tren o en un aeroport. És molt agradable sentir les melodies a través de les pantalles, però en directe ho deu ser més i, ara, amb la instal·lació d’un piano de cua permanent al centre de Barcelona potser nosaltres també podrem gaudir d’aquesta experiència en viu. I és que no cal que sigui aquest noi qui ens delecti les oïdes; només que algú amb una mica de traça per tocar i que no tingui vergonya per plantar-se al mig de plaça Catalunya interpreti una cançó, els transeünts ja serem feliços.
L’instrument que es va instal·lar el 14 de març a la cantonada propera a la Rambla Catalunya no és un piano de cua qualsevol i és que, no només és el primer instrument d’aquest tipus que existeix a Espanya, sinó que és solar i sostenible. Què significa això? Doncs, d’una banda, que els materials amb els quals s’ha fabricat li permeten estar sempre a la intempèrie i, d’altra banda, que està dotat d’un 'software' que permet la seva administració de manera remota gràcies als panels solars que té incorporats. Amb l’energia renovable, es pot regular la intensitat del volum, els horaris en què es pot tocar, obtenir dades de la seva utilització o conèixer l’estat de càrrega, sense haver d’estar connectat a la xarxa elèctrica.
La iniciativa s’ha materialitzat per part del Concurs Internacional de Música Maria Canals, que aquests dies està celebrant la seva 69a edició a Barcelona, i la instal·lació ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el certamen i el projecte cultural 1000pianos, una iniciativa sense ànim de lucre que ja ha portat aquests tipus d'instruments a diferents ciutats del món amb l’objectiu de fomentar l’activitat cultural.