[title]
El Rec d'Igualada és un d'aquells indrets que s'ha de veure, recórrer i olorar per entendre'l i gaudir-ne. Hi tornem coincidint amb el desè aniversari del Rec.0, el projecte nascut per dinamitzar el barri de les adoberies d’Igualada i que dos cops a l'any transforma espais industrials en pop-ups de marques de moda i accessoris –al Rec.020, del dimecres 6 al dissabte 9, participen una vuitantena de firmes i dissenyadors–. Us recomaneu tres llocs que sintetitzen el passat i present del barri i que posen sobre la taula el seu futur, a l'espera del nou pla director urbanístic signat per l'Ajuntament i la Generalitat per donar nous usos al Rec.
1 - Taller Lubochka
En els últims deu anys al barri s'han establert nous veïns: el col·lectiu La Maca, el restaurant Somiatruites i la dissenyadora Olya Dubovik. Amb el nom de Lubochka signa bosses i accessoris de pell d'adob vegetal (la compra als veïns del Rec, a Miret), i el que la fa més singular és el treball amb tècniques artesanals i exquisides. El seu estudi i showroom, espai antigament destinat a assecar la pell que ha estat reformat per Arquitectura G, obrirà cada tarda; dimecres 18 Lubochka impartirà un taller sobre la creació de la bossa 'Redondo', una de les seves peces icòniques (dijous es farà un taller d'emmotllat a càrrec de l'Escola Gaspar i divendres visitaran el taller els sabaters Aldanondoyfdez).
2 - Curtits Badia
Al Rec havien arribat a estar actius fins a 250 tallers i a l'actualitat encara funcionen una trentena de fàbriques; les que es dediquen a la pell s'han especialitzat i convertit en proveïdors de grans cases de luxe, com Curtits Badia. L'empresa nascuda el 1889, ara en mans de la quarta generació, ofereix visites guiades a les seves instal·lacions cada migdia de festival (inici a les 12 h a Cal Granotes) i és una oportunitat per descobrir el procés de tractament de la pell (la part molla, on s'adoba i s'asseca, i la part d'acabats, on s'afegeix color i es dona resistència al material). En un moment de nous hàbits de consum i de materials substitutius de la pell, aquí raonen que treballen amb un subproducte de la indústria càrnica i també admeten preguntes sobre sostenibilitat.
3 - Cal Salat
A cada edició, el Rec.0 aposta per obrir espais inèdits i aquesta vegada ens fan accessible Cal Salat, on encara sembla que notem la fortor de la indústria tot i que l’activitat va cessar als anys 80; l'antiga adoberia acollirà una exposició dedicada a les arquitectures del Rec i al pati de l'adoberia Bas i Jordi hi haurà una mostra fotogràfica dels deu anys del Rec.0. A l'espera dels canvis que puguin arribar amb el nou pla director urbanístic, des del Rec.0 apunten que el projecte "deixarà d’existir quan el barri estigui plenament poblat".