[title]
Còmics que molesten
Un dels meus temes preferits, i que a més és inesgotable, és la funció dels còmics, aquella estimada branca del món interpretatiu centrada en fer riure. Alguns, i no m’hi fico ni ho critico, s’ho prenen com un treball innocent, inofensiu: distreuen el pagador durant una hora i mitja, cobren i al carrer, a la recerca de nous clients. D’altres, els meus preferits, usen l’arma de l’humor amb finalitats més ambicioses i uns resultats més constructius/destructius. Així, entre rialla i rialla, somriure i somriure, el 'hi hi' i el 'ha ha', aprofiten el temps que els atorguen per fer feineta fina. Alberto San Juan, Willy Toledo i tota la colla d’Animalario pertanyen a aquest últim grup d’artistes perillosos per a qualsevol règim: exquisits tocadors de la pera, són incòmodes i molestos. No han vingut a entretenir. Ara, San Juan s’ha aliat amb Valentín Álvarez per transformar en pel·lícula el muntatge 'El Rey', nascut al Teatro del Barrio madrileny. La llenya és tremenda! De moment, no tinc dades que ningú la vulgui estrenar, i això que competeix en els pròxims Goya, al costat de films tan crítics amb el sistema actual com 'El Reino' i 'Animales sin collar'.
Joan Carles I, el primer en rebre
La pel·li de San Juan i Álvarez, però, deixa els llargmetratges de Rodrigo Sorogoyen i Jota Linares en suaus esgarrapades a l’epidermis de la corrupció. A 'El Rey', Luis Bermejo (l’actor que protagonitza el nou espot del Gordo de Navidad) interpreta un Joan Carles I a qui visiten els esperits de vàries figures senyeres del món polític i social espanyol dels últims anys. I ell els escolta, té malsons, xiscla, s’enfada i, alguns cops, dialoguen.
Toledo y San Juan, contra tots
Si Bermejo hi té un únic paper, Willy Toledo fa honor a la seva fama de mosca collonera i es multiplica en varis personatges. És Joan de Borbó (pare de l’ex monarca i avi de l’actual) i també és el cantautor Chicho Sánchez Ferlosio, els periodistes Juan Luis Cebrián i Jesús Hermida, el tinent coronel Antonio Tejero, els presidents Carrero Blanco i Felipe González, o Salvador Puig Antich. Alberto San Juan s’encarrega de Francisco Franco, Rodolfo Martín Villa, Adolfo Suárez o Henry Kissinger.
El rebost de l’Espanya democràtica
Amics interessats o enemics aferrissats de Joan Carles I, tots els protagonistes, que estan basats en fets i en homes reals (i reials), surten esbatussats en una obra i un guió sense filtres censors i que explica l’altra història de la Democracia i la Transició: una trama de pactes egoïstes, operacions comercials i repartició de càrrecs polítics i empresarials. Què va passar el 23-F? Si, finalment, 'El Rey' s’estrena, i així ho desitjo, calculo que: a) anirà a molt poques sales, i b) alguns mitjans l’obviaran en els seus continguts informatius. És com la cara B de la revista '¡Hola!': sense photoshop i amb infinita mala llet contra la monarquia. Reina Letícia, gran cinèfila per altra banda, no te la recomano pas: el sogre 'pringa' molt.