Notícies

El Sant Antoni de Miqui Otero

Descobrim què significa el barri per a l’escriptor i juguem a trobar referències de ‘Simón’, el seu nou llibre.

Escrit per
Erica Aspas
L'escriptor Miqui Otero al barri de Sant Antoni
Foto: Marc AndreuL'escriptor Miqui Otero al barri de Sant Antoni
Publicitat

Tot i no ser una novel·la autobiogràfica, en Simón –el protagonista de l’últim llibre de Miqui Otero– i l’autor comparteixen alguna cosa més que una piga damunt del llavi. Sant Antoni és fonamental a la novel·la –el bar Baraja està inspirat en el bar Olimpo, que estava al carrer Parlament amb Viladomat– i també en la vida de Miqui Otero. "A més de perquè és on he nascut i crescut, Sant Antoni sempre m’ha interessat perquè és un barri en la frontera. Té part de la cosa semipròspera de l’Eixample, però també limita gairebé amb el Raval, té el Poble-sec i la muntanya de Montjuïc molt a prop, té el Paral·lel... Tota aquesta gent diversa apareix a 'Simón' perquè crec que era molt valuosa i que d’alguna manera s’està perdent", explica.

On són els llibres?

Juguem amb ell a trobar les diferències entre el llibre i la realitat i repassem els seus llocs fetitxe, sent conscients que el barri canvia ràpid i que alguns llocs han tancat: "Cada cop que entres a Sant Antoni sembla una pel·li de Gondry, veus una persiana on abans hi havia un local que associaves a la teva infantesa o joventut". Però també hi ha novetats a celebrar, com quan va obrir la llibreria Calders, que va insuflar aire fresc al barri. Però com a bon fill de Sant Antoni, el seu primer contacte amb els llibres va ser al mercat dominical. "Gran part de les coses que he llegit i de com llegeixo és per haver crescut llegint en aquest mercat, a més d’intercanviar cromos", riu.

Rajos i rumba

Si el busqueu, el trobareu buscant els rajos lluminosos de Montjuïc –una obsessió– o en un banc davant del monument a la rumba: "Des d’allà es veu els Tres Tombs, on de vegades veia el Peret a la barra; el gimnàs de Sant Pau on vaig aprendre a nedar, i la llar d’infants on vaig anar i on treballava la meva mare. Allà pren sentit una frase del Gato Pérez que intento que estigui a la meva escriptura i a la meva manera de viure, que diu que hi ha tres claus per viure una vida plena: carrer, biblioteca i talaia".

Els 5 imprescindibles d'en Miqui Otero

Bar Ramón

"Són tots els bars que m’agraden en un. Hi puc menjar, beure i trobar companyia i refugi", diu. La música que posa el David, un dels germans propietaris, és tan bona com el menjar: "Cada cop millor". "Sé quan hi entro, però no quan en sortiré", diu Otero.

Bar Ramón
Foto: Scott Chasserot

Bodega d'en Rafel

En Miqui ja hi anava amb el seu pare i el fascina la galeria de personatges de la bodega. "En Rafel és un gran amfitrió, ha aconseguit mantenir la mateixa parròquia i atraure els joves. Als llocs on se superposen diferents tipus de gent m’hi sento molt a gust", diu.

Bodega d'en rafel
Foto: Iván Moreno

Sirvent

"La seva orxata és ambrosia", assegura. Bona definició per parlar d’aquesta "meca del dolç a Sant Antoni". Les cues que es poden veure cada estiu davant la porta demostren que dominen el producte. "Quan obre la Sirvent vol dir que s’inaugura l’estiu", explica Otero.

Sirvent
Foto: SirventSirvent

Llibreria Calders

No només és una llibreria amb un bon fons de novetats, Otero valora la funció revitalitzadora que té per al barri, ja que fan "molts actes culturals, moltes presentacions de llibres, que atrauen molta gent. Les llibreries també són pulmons per als barris!".

Llibreria Calders
© Maria DiasLlibreria Calders

Forn Mistral

Un altre clàssic que mai falla és el Forn Mistral. Miqui Otero té especial delit per les ensaïmades: "Crec que són les úniques de Barcelona que podrien rivalitzar amb les de Palma".

Ensaïmada del Mistral per esmorzar, sense sortir de casa!
FOTO: Forn MistralEnsaïmada del Mistral per esmorzar, sense sortir de casa!

 

NO T'HO PERDIS: Els carrers més bonics de Barcelona.

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat