Notícies

El vi del Primavera Sound

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Publicitat

La fal·lera enomusical que recorre la nostra terra en els darrers anys – festivals de maridatge de música i vi, bandes que col·laboren en la creació de vins– té una addició important: el Primavera Sound ja té el seu propi vi. Bé, això no és cert del tot. Per ser precisos: en Gabi Ruiz, un dels co-directors del festival, fa vi. I ho ha fet a la Primavera Sound: agafant el toro per les banyes i amb totes les conseqüències. Res d'apadrinar uns ceps o suggerir matisos a l'enòleg. Ruiz i la seva parella, la Sonia Saura, acaben de presentar el vi blanc So de Tardor, el segon de la seva producció, després de l'anyada 2017, el 'Don't Look Back'.

Ruiz i Saura van comprar la masia Cal Pau de la Barquera, a dos quilòmetres de Vilafranca del Penedès. I "abans d'acabar d'arreglar la casa per viure-hi, ja estàvem fent el vi", explica Saura. Els ceps, de xarel·lo, no es van deixar de treballar mai. "I enlloc de treballar amb un arrendatari que les venia, vam decidir fer el nostre propi vi". Tenen dues hectàrees de xarelo·lo, i van encarregar la tasca a l'enòloga sitgetana Anna Baquès, qui explica que s'han complicat la vida.

"Treballem amb vinyes de 60 anys i són ceps sense filferro, oberts. Fem la poda en vas perquè és el millor per a la pell del raïm: així passa el màxim d'aire i fem molt poc tractament amb sofre". No és un vi natural –conté sulfits– però sí que és molt artesà: el rendiment per hectàrea és de 5000 kg. de raïm (en explotacions industrials és corrent que en surtin uns 15.000 kg) i n'aconseguiran unes 3.000 ampolles.

"Aquest és el difícil segon disc", riu Baqués. Difícil? Doncs la veritat és que passa la mar de bé. És cítric, àcid i mineral per la varietat de raïm, però no és el clàssic vi blanc fàcil per a què el cunyat digui "que és afruitat". Té un final untuós i tànnic, amb records de pera gràcies a una vinificació de bastonatge amb lies fines (remoure el vi amb un bastó, així les mares del fons pugen i té més volum).

Aquest vi es podrà trobar en botigues especialitzades i en punts gurmet del Primavera Sound (no pas a les barres) a un preu aproximat de 12 euros.

En Gabi Ruiz explica que el següent pas és tenir un celler propi per a la vinificació: "He de veure què podem i què no podem fer, però el que és segur és que no muntarem el merder de tenir el celler davant de casa". Però si hi ha celler propi faran vi negre. El que és segur "és que sempre treballarem amb varietats autòctones, res de varietats franceses". Això no és un hobby per a ells, "sinó que té punts per ser el nostre futur després del Primavera Sound".

NO T'HO PERDIS: vins i caves per triomfar

Últimes notícies

    Publicitat