Notícies

ElBulli reobre al juny com a museu i ja es poden comprar les entrades

ElBulli 1846 reneix amb 69 instal·lacions artístiques i una immersió total en el llegat del restaurant

ElBulli1846
Foto: Violeta Gumà ElBulli1846
Publicitat

Dotze anys després de servir l'últim àpat, elBulli tornarà a obrir portes el 15 de juny convertit en un museu: ElBulli1846 neix per mantenir i reivindicar el llegat d'un restaurant que va canviar el paradigma de la gastronomia. No tornarà a funcionar com a restaurant, però sí que s’hi podrà visitar la cuina com a part de l'itinerari museístic de l'espai a Cala Montjoi (Roses). Estarà obert tres mesos, fins al 16 de setembre, i la resta de l'any continuarà funcionant com a centre d'investigació. Les entrades per veure la reconversió, una experiència pionera al món, es podran comprar a partir del dilluns 17 i costen 27 euros

ElBulli1846
Foto: Violeta GumàElBulli1846

Amb una inversió d'11 milions d'euros, les obres de rehabilitació i adaptació de l'espai augmenten un 30% la superfície original, fins a arribar als 4.000 metres quadrats. A més de salvaguardar el llegat del restaurant, el museu vol promoure la innovació i generar contingut de qualitat per a l'educació i l'autoaprenentatge de la restauració. En la primera temporada, que el xef Ferran Adrià i el director d'elBulliFoundation, Lluís García, entreveuen com un període "d'aprenentatge i experimentació", calculen que unes 200 persones puguin visitar l'equipament alhora, en una visita que es calcula que s'allargui unes dues hores i mitja.

Volem que s'hi mengi coneixement, diu Ferran Adrià

Per a l'equip creatiu, elBulli1846 és un "tancament del cercle" del restaurant, que interessarà no només els gurmets, sinó el públic mogut pel coneixement i la innovació. Adrià creu que hi haurà dos tipus de públic, el d'antics comensals que volen tornar a un espai per "fer memòria" i "emocionar-se" i d’altres que el visitaran per primera vegada i descobriran "un món del qual han sentit a parlar, però que no coneixien". "Volem que aquí s'hi mengi coneixement", augura el xef.

Una setantena d'instal·lacions exteriors i interiors

En total hi ha 69 instal·lacions artístiques, conceptuals i audiovisuals, 13 d'exteriors i 56 d'interiors, que es podran seguir amb una audioguia en català, castellà, anglès i francès, i estarà inclosa en el preu de l'entrada. Jubilats, estudiants, joves, persones amb discapacitat i els rosincs disposaran dels tiquets a un preu reduït de 20,5 euros. Les entrades inclouran el pàrquing a Roses i el trasllat des del poble fins a la cala Montjoi, un recorregut que es farà en autobús. El museu obrirà de dilluns a dissabte.

ElBulli1846
Foto: Violeta GumàElBulli1846

L'itinerari per elBulli1846 –xifra que fa referència al nombre de receptes que es van servir i a la data de naixement d’Escoffier, pare de la cuina moderna– versa sobre la innovació gastronòmica. El visitant començarà per la part exterior del recinte, on trobarà diverses instal·lacions que endinsen i interpel·len el públic sobre qüestions relacionades amb la cuina i la seva metodologia. Entre d'altres, s'exposen dibuixos fets per Ferran Adrià amb pintura i bastonets sobre factures antigues del restaurant que es pregunten sobre l'origen de la cuina, distribuïdes en dues èpoques: el paleolític i el neolític.

L'espai també inclou reflexions sobre els elements que intervenen en el procés de cuinar, així com un diagrama sistèmic sobre la gastronomia. Un dels espais més fotogènics d'elBulli1846 és un homenatge a les generacions "bullinianes", fet amb unes estàtues amb caps de buldog francès –imatge icònica del restaurant– i on es detallen amb noms i cognoms els diversos professionals vinculats a l'equipament al llarg de la història. El recorregut exterior acaba a la biblioteca Bullipèdia, que incorpora la vintena de volums de la col·lecció publicats fins ara.

El menjador original 

El 'tour' interior reivindica alguns dels espais més reconeguts popularment. Així, el visitant passarà per la terrassa, on podrà seure a la cobejada taula 25, en una zona que ret homenatge a factòtums d'elBulli: com la fundadora, Marketta Schilling, que va donar nom al restaurant a partir de la seva passió pels buldogs francesos o Juli Soler, Ferran Adrià i Albert Adrià, que van convertir el restaurant en la meca de la gastronomia contemporània.

ElBulli1846
Foto: Violeta GumàElBulli1846

El menjador, que es manté tal com era, situa sobre les taules plats amb menjar i gots i copes mig plens, com si el públic irrompés a la sala enmig del servei. La paret principal està plena de xifres que busquen evidenciar la complexitat del seu funcionament: quants cuiners hi treballaven o el nombre de coberts que tenien.

A la cuina, l'equip creatiu ha volgut aprofundir en la comprensió del sistema de planificació, organització i funcionament de l'espai gastronòmic. Per això, hi ha una mostra d'una trentena de plats que van configurar el menú, imatges de l'evolució gastronòmica d'elBulli, la gestió de les reserves i motlles utilitzats. De fons es projecta una filmació de quatre hores a temps real dins la cuina durant un servei.

Nòmines, cartes i fotos històriques

Hi ha vitrines amb documents curiosos de la història de l'espai, com les primeres nòmines dels treballadors, algunes de les cartes més emblemàtiques o un recull cronològic amb 3.612 fotografies per la història del restaurant des del seu naixement, el 1961, fins al final de la seva trajectòria, cinquanta anys després. La part expositiva aborda les relacions de la gastronomia d'elBulli amb el periodisme, el món editorial, el de la moda o l'art.

ElBulli1846
Foto: ElBullifoundationElBulli1846

Així, es mostren desenes de portades protagonitzades pel restaurant durant les més de dues dècades d'història o esquemes i mapes reals que van servir per elaborar la carta. També s'han reproduït algunes de les 160 llibretes originals dels processos creatius de plats i part de les 15.000 fitxes, notes i gràfics per poder-les consultar lliurement durant la visita. S'hi exposen uniformes, distincions, acreditacions per a congressos, testimonis de la presència en certàmens internacionals com el Documenta XII Kassel de l'any 2007 o estris de cuina.

L'itinerari acaba en un espai polivalent anomenat elBulliDNA, que mostra a través de vídeos els projectes que desenvolupa la fundació des del 2011 en una cova que imita la roca del cap de Creus, amb acabats del despatx d'arquitectes d'RCR.

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Girona 

Llegeix el número d'abril de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat