Notícies

Els 5 errors que cometem quan portem la mascareta i no sabem

Fer un mal ús de la mascareta pot posar en risc la teva salut i la dels altres

Escrit per
Marc Andreu
Publicitat

La mascareta ja és oficialment l'element o la peça del 2020. Ha arribat per quedar-se i ho ha fet d'una forma sobtada, per necessitat i carregada d'incomoditats que no la faran el producte més estimat de la dècada però potser sí el que ha salvat més vides. Està concebuda per evitar que les partícules que se segreguen al respirar no arribin a les persones que tinguis a menys de 2 metres i, d'aquesta manera, es puguin evitar contagis. Des de fa uns mesos el seu ús és obligatori en pràcticament tots els espais públics d'Espanya, només te'n salves si practiques algunes excepcions. El fenomen de la mascareta és tal que ja en pots trobar de mil dissenys originals, sostenibles, per a nens, friquis i, inclús, ja hi ha al mercat la que neutralitza la mateixa covid-19

Tot i que la mascareta no és un element 100% segur per evitar propagar el virus, els experts asseguren que té un alt poder de contenció de contagis i que cal partir de la idea que tothom pot ser portador de la covid-19. Tot i això els sanitaris insisteixen en que cal fer un bon ús i que la majoria de gent comet molts errors a l'hora de portar el tapaboques. Si es porta però es porta malament el que es crea és una falsa sensació de seguretat i això pot elevar el risc de contagi. A continuació detallem els 5 errors més comuns que cal evitar si volem una mascareta efectiva i segura:

1. Només cobrir-se la boca

Si portes la mascareta amb els orificis nasals per fora, ho estàs fent fatal! Encara que no ens ho sembli gran part de l'exercici respiratori el fem pel nas, per tant, si deixem aquesta part fora de la protecció de la mascareta de ben poc servirà que la fem servir. Tant per contagiar com per ser contagiat. A més, si no portes el nas cobert per la mascareta, també t'arrisques a contaminar la mateixa protecció, que acumularà bacteris i gotes en la part externa.

Com posar-se correctament la mascareta?
Com posar-se correctament la mascareta?FOTO: Shutterstock

2. Manipular-la amb les mans brutes

És molt important tractar la mascareta com un element sanitari i, com a tal, exposar-lo al mínim a contaminacions externes. Què cal fer per no embrutar-la quan ens la posem?

- Rentar-se les mans abans d'agafar-la.

- Tocar la mascareta només per les gomes de les orelles.

- Fixar la mascareta per la part superior del nas i intentar tocar el mínim la part frontal.

- Per retirar-la de la cara, sempre cal fer-ho per la part de darrere de les orelles.

- La mascareta quirúrgica o d'un sol ús cal guardar-la en una bossa o recipient de plàstic o paper.

3. Guardar-la al braç o a la butxaca

És freqüent veure gent que quan s'asseu a una terrassa per no deixar-la sobre la taula se la posen al braç. Error! Només hi ha una bona forma de protegir d'altres bacteris una mascareta: o bé guardar-la en una bossa o sobre de paper o de plàstic. Preferiblement es recomana el paper perquè atrapa menys la humitat que el plàstic. Ets dels que l'estén al sol? No és gaire recomanable, ja que els canvis de temperatura i la radiació solar poden fer malbé el teixit especial amb què es fan les mascaretes sanitàries. 

El gran error de guardar la mascareta al braç
El gran error de guardar la mascareta al braçFOTO: Shutterstock

4. No la desinfectar-la correctament

Cuidar bé les mascaretes reutilitzables és essencial perquè sigui segura i amb una vida llarga. Si es tracta d'una FFP2, FFP3 o N95 cal esterilitzar-les amb vapor d'aigua o posar-les a bullir a més de 120º i deixar que s'esterilitzin sobre la mateixa olla durant 20 o 30 minuts. En el cas de les mascaretes de roba cal que es posin a la rentadora amb sabó i en una temperatura superior als 60º. Sobretot és important que es netegin cada 8 hores.

5. Utilitzar la mateixa eternament

Un dels grans errors que cometem és reutilitzar la mascareta un excés de temps. És imprescindible conèixer el temps màxim que podem utilitzar la mascareta en funció de la seva qualitat. Les recomanacions del Ministeri de Sanitat adverteixen que les mascaretes quirúrgiques i les FFP2 no poden superar les 4 hores i, arribar a les 8-12 hores, si el seu ús és a intervals. Els experts alarmen que la suor és una mala aliada de la higiene de la mascareta, ja que fa proliferar microorganismes. 

Com posar-se bé la mascareta?
Com posar-se bé la mascareta?FOTO: Shutterstock

NO T'HO PERDIS: La mascareta de tela que neutralitza la Covid-19 ja es ven als supermercats de Catalunya

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time Out Pocket interactiva

Últimes notícies

    Publicitat