[title]
Un dels hits de l’octubre és el 48h Open House, el festival que sembla el sereno de Barcelona, amb claus que obren les portes d’edificis increïbles als quals el públic no hi té gaire accés. La situació actual ha obligat a introduir alguns canvis, el principal és que hi haurà una part del programa on line, però el plat fort seguiran sent les visites presencials, el cap de setmana del 24 i 25 d'octubre. A més de Barcelona, també participen edificis de Santa Coloma de Gramenet, L'Hospitalet, Badalona, Sant Joan Despí, i Vilassar de Dalt.
Enguany hi haurà 200 activitats, amb un 30% de novetats; 115 edificis a Barcelona; 44 itineraris (la majoria són itineraris lliures per recórrer escoltant un podcast o amb codi QR) i 22 zones de 15 minuts. Només un 10% de la programació necessita inscripció prèvia i ja estan obertes a un preu simbòlic d'un euro. A Barcelona, necessita inscripció prèvia la visita a la Casa Vicens, al Pavelló Sant Salvador del Recinte Modernista de Sant Pau, l'antiga seu de l'editorial Gustavo Gili, a l'activitat Cases amb ànima i a la finca San Salvador.
El tema de l’edició 2020 és La ciutat saludable i les visites s’han agrupat en zones que es poden recórrer a peu en un temps màxim de 15 minuts entre activitat i activitat. Això defensa la idea d’una ciutat més sostenible i respectuosa amb les persones –amb edificis per a col·lectius vulnerables– i el medi ambient. Les seccions en les quals està dividit del festival són Open Social –aquella ciutat que té en compte l’arquitectura per a persones i col·lectius vulnerables–, Open Infraestructures –la ciutat que tant propicia un urbanisme de proximitat i una mobilitat sostenible com és capaç d’adaptar-se als canvis– i Open Green –la ciutat que es construeix tenint en compte les característiques climàtiques, culturals i socials pròpies del Mediterrani, i que està compromesa globalment amb la sostenibilitat mediambiental.
El format presencial del 48h Open House es pot fer a través de visites lliures, amb visites guiades per un voluntari, visites guiades per un arquitecte i visites guiades que podreu seguir escoltant un podcast que estarà penjat a la web del Festival.
Per la seva banda, la programació on line la trobareu a la web del festival, amb podcasts de diferents edificis i itineraris gravats pels mateixos arquitectes o entitats/ associacions expertes, vídeos 360º de deu edificis com les Torres Venecianes o l'Arc de Triomf; recull de fotos històriques, vídeos del cicle Emmarquem l’arquitectura i de Gran Open Extra.
Tot el contingut digital de les visites estarà penjat a la web de l'Open House fins a finals d'any, per tal que la gent pugui fer les visites, si vol, espaiadament.
Edificis oberts
La llista d’edificis és tan extensa i interessant que costa fer-ne una tria. Teniu els horts als terrats de Ca la Dona i del carrer Avinyó, l’antiga seu de l’Editorial Gustavo Gili, que és un exemple d’arquitectura catalana dels anys 50, i podeu entrar a l’edifici David, una antiga fàbrica taller de taxis reconvertida on pots arribar amb el teu vehicle –literalment– fins a la porta de l’oficina.
Aquest any també podeu entrar al Taller Masriera, el misteriós edifici amb aparença de temple al carrer Bailèn, que va ser taller de joieria, teatre i aviat un equipament municipal. El festival també ens ensenya patrimoni oblidat de la ciutat, com les antigues instal·lacions de tir amb arc de les Olimpíades, construccions sostenibles premiades, com el CEM Turó de la Peira, i equipaments nous, com el MUHBA Oliva Artés.
La primera activitat
El moviment Open House ha començat ja amb l’exposició 'La teva experiència i la meva, la teva exposició i la meva', a l’espai Mercè Sala, per celebrar el desè aniversari del festival; i s’allargarà fins al novembre amb la celebració online del primer festival d’arquitectura Open House Worlwide.