[title]
El 2019 ja és aquí i amb ell les il·lusions de començar un nou any, com estrenar una nova agenda, en un intent de ser més organitzat, apuntar-se al gimnàs o intentar complir qualsevol altre meta de la típica llista de propòsits. Però un altre aspecte interessant de començar l'any és descobrir què ens presenta el nou calendari astronòmic. Eclipsis, superllunes i pluges d'estels, el 2019 sembla no voler decebre (almenys pel que fa a espectacles celestes).
Pluges d'estrelles
No cal que esperem gaire pel primer esdeveniment astronòmic, i és que el dia 3 de gener ja hi haurà la primera pluja d'estels de l'any, els Quadràntids. Per veure la pluja de meteors més popular, les llàgrimes de Sant Llorenç, haurem d'esperar (com cada any) fins a l'agost, del 17 al 24 d'agost (el dia més òptim per veure-les serà el 23). I per acomiadar l'any, els Gemínids, del 4 al 17 de desembre.
Superllunes
Aquest any gaudirem de dues superllunes, és a dir, seran dos els cops en què la lluna es trobarà al punt més a prop de la Terra. La primera serà aquest mateix mes de gener, el dia 21. Per veure la segona només haurem d'esperar només un mes, ja que el 19 de febrer es tornarà a produir aquest esdeveniment.
Un fet curiós serà també el de la minilluna, el 14 de setembre, quan la lluna es trobarà al punt més allunyat de la Terra i per això la veurem més apagada i petita.
Eclipsis
El 2019 es produiran fins a 5 eclipsis, però des de Barcelona només en podrem veure dos. El primer serà un eclipsi lunar total i coincidirà amb la superlluna del dia 21 de gener. Si les condicions meteorològiques ho permeten, podrem veure una lluna excepcional de colors vermellosos. El segon serà un eclipsi lunar parcial, el dia 16 de juliol, malauradament per aquest s'haurà de tenir molta fe per veure'l, ja que els pronòstics de visibilitat des de Barcelona són, de moment, molt baixos.
Trànsit de Mercuri
El dia 11 de novembre es podrà veure des de la Terra com Mercuri passa per davant del Sol. Això sí, per gaudir d'aquest esdeveniment astronòmic haureu de comptar amb l'ajuda de telescopis i un filtre solar homologat, perquè que a simple vista no serà visible.