[title]
El 2020 ha sigut un any atípic per tots i un dels espais que s’ha vist afectat per la pandèmia han sigut les biblioteques. Però això no ha suposat un impediment pels apassionats de la lectura, ja que es van poder aprofitar els serveis de préstec digital i presencial, i això ha sigut possible gràcies a la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Aquí us deixem una llista dels llibres que han estat més prestats el darrer any per si encara us animeu a fer-ho! Aprofiteu ara que tenim més temps a causa de les restriccions.
1. 'Canto jo i la muntanya balla', d’Irene Solà
Els personatges de la segona novel·la d'Irene Solà saben mirar on arriba la llum, van més enllà de la Mia, en Jaume, la Sió. Respiren i corren com els cabirols, però també grunyen com els ossos, volen com els fantasmes i s'amaguen com les bruixes. Són veus del Pirineu, que l'autora desglossa per capítols en un collage sensacional. –Andreu Gomilla
2. 'La cara norte del corazón', de Dolores Redondo
Funciona com a preqüela de la famosa Trilogia de Baztan. En aquesta, però, Redondo ens transporta als orígens i la joventut de la ja coneguda Amaia Salazar que anirà com a col·laboradora de l'FBI a la recerca d'un assassí que ataca a les seves víctimes després de catàstrofes naturals. L'acció ara té lloc a Nova Orleans.
3. 'Paraules que tu entendràs', de Xavier Bosch
Un retrat intimista sobre l'amor, les deslleialtats, les relacions obertes, les crisis de parella i els secrets. La Mara Lincoln i el Xavier Vera són els protagonistes, però no estan sols, els acompanyen dues parelles més –amics de fa molts anys– en moments vitals molt diferents.
4. 'Boulder', d'Eva Baltassar
'Boulder' parla de la solitud i la maternitat. La protagonista de la novel·la és una cuinera que treballa en un vaixell i li agrada estar sola. Un dia coneix a Samsa qui l'animarà a ser mare amb tot el que això li comportarà emocionalment i psicològicament, ja que no és el seu desig. És una exploració profunda i íntima de la maternitat i el que significa ser mare per a la protagonista. Ha sigut el més llegit en format 'ebook'.
5. 'La chica de nieve', de Javier Castillo
Javier Castillo sap com submergir-nos en novel·les policíaques i tornar-nos bojos. 'La chica de nieve' és la història de la desaparició d'una nena durant una celebració a Nova York. Cinc anys després, els seus pares reben unes imatges molt inquietants on es veu la seva filla viva. Un misteri que intentarà resoldre tant la periodista Miren Triggs, com nosaltres mateixos.
6. 'La pacient silenciosa', d'Alex Michaelides
Michaelides ens introdueix a la ment de dos personatges persistents i incansables en aquest thriller psicològic. Alícia, una dona casada i aparentment feliç mata al seu marit i decideix guardar silenci per sempre –el títol no dona marge a la imaginació–. Per altra banda, Theo Faber és un psicoterapeuta decidit a descobrir tota la veritat i desentranyar el misteri.
7. 'Wonder', de R.J. Palacio
Una història entranyable i tendra sobre August, un nen amb una deformació facial que va per primer cop a l'escola i coneix a altres nens de la seva edat amb tot el que això li comportarà emocionalment. Una història de superació personal, sobre el valor de la família, l'amistat i de denúncia contra l'assetjament escolar. Ha sigut el títol juvenil més demandat de les biblioteques de Barcelona i també ha inspirat una pel·lícula.
8. 'Mentida', de Care Santos
Una novel·la juvenil sobre els primers interessos amorosos i les xarxes socials. La Xènia, una bona estudiant amb expectatives d'anar a la universitat, coneix a un noi per internet que mai no ha vist, però que li agrada. La identitat d'aquest misteriós noi jugarà un paper clau i acabarà conformant una història de rerefons social.
9. 'Invisible', d'Eloy Moreno
Una novel·la per a tots els públics que reflexiona sobre la indiferència i callar en situacions injustes o discriminatòries. Un llibre emotiu i punyent perquè parla d'experiències reals. Si us fixeu bé, veureu que els llibres d'Eloy Moreno no tenen contraportada, això és perquè l'autor prefereix que la gent s'endinsi directament en el seu univers sense informacions prèvies.
10. 'Normal people', de Sally Rooney
Una història d'amor de gent normal i per a gent normal. Profunda i complexa, el llibre explora l'enamorament entre dos joves de classes socials diferents d'un poble petit d'Irlanda. La seva relació –d'anades i vingudes– està marcada per problemes de comunicació on mai no s'acaben de mostrar tots els sentiments. A vegades l'amor no és suficient... Va ser el títol en llengua estrangera més demandat del 2020, potser l'èxit de la sèrie irlandesa té alguna cosa a veure.
11. 'The Flatshare', de Beth O'Leary
Una història d'aquelles romàntiques enganxoses que sempre ens acaben agradant. 'The flatshare' segueix la relació de dos companys de pis que mai no s'han vist en persona perquè tots dos protagonistes tenen horaris completament diferents: Tiffy Moore treballa de dia i Leon Twomey de nit. La seva interacció social es basa només a parlar per 'post-it'. Sorgirà l'amor sense primera vista?
12. 'The Guardians: a novel', de John Grisham
Una història sobre discriminació racial, corrupció, manipulació política i lluita per la igualtat. Quincy Miller, un jove negre de Florida és sentenciat a cadena perpètua per un assassinat que no va cometre. Després de vint anys a la presó, contacta amb l'advocat Cullen Post que portarà el seu cas i descobrirà uns entramats alarmants sobre el sistema penitenciari estatunidenc.